Neix la primera comunitat energètica catalana gestionada des d’una entitat veïnal

L'Associació Comunitat Energètica de Montolivet a Olot ha aconseguit que 29 habitatges funcionin amb energia renovable d’origen solar


L’Associació Comunitat Energètica de Montolivet (ACEM) ha creat la primera comunitat energètica en funcionament d’Olot, i també és la primera gestionada des d’una entitat veïnal a Catalunya, amb la participació de l’Ajuntament. Un total de 29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l'energia que genera la instal·lació gràcies a una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

El projecte va engegar formalment l'any 2021 amb la creació de l’ACEM, gràcies a una veïna del barri que va contactar amb el programa de renovació energètica d'habitatges de l'Ajuntament d'Olot, GarrotxaDomus. 

Des d'aquest gener, la comunitat energètica de Montolivet està formada per 28 socis: 27 famílies del barri que s’han convertit en 'prosumidors' – consumidors i generadors d'energia solar neta i renovable, els quals també poden compartir-la-. Entre els socis també hi ha l'Ajuntament, del qual depèn l'escola bressol i el local veïnal que també funcionen amb energia renovable d'origen solar.

El projecte ha costat 34.000 euros i ha suposat la instal·lació de 90 plaques fotovoltaiques al teulat de l'Escola Bressol Municipal. Pel que fa als costos, l'Ajuntament d’Olot ha assumit el 17% del cost mentre que la resta de despesa s'ha repartit entre les famílies (entre un 1 i un 7 %), en funció del seu consum elèctric previst.

Segons els càlculs fets des de l'ACEM, la instal·lació permet generar més de 40.000 kWh cada any, el que suposa una reducció de diòxid de carboni d'unes 10,3 tones anuals. Actualment, s'ha posat en marxa la primera fase d’un projecte que es preveu que s'ampliï a més famílies que ja s'han interessat per formar-ne part.

La Generalitat ha escollit aquesta comunitat com a projecte pilot per donar impuls a la innovació social i la participació ciutadana en eficiència energètica.

 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article