Les cooperatives arrosseres inicien la campanya d’arròs

S’impulsa un pla pilot per evitar la salinitat, millorar el cultiu i l’eficiència en l’ús de l’aigua als camps


Avui s’inicia la campanya d’arròs amb la inundació dels camps del marge esquerre del riu Ebre, mentre que al marge dret començarà el dilluns que ve, dia 29. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que serà una campanya dins dels límits de la normalitat quant a disponibilitat d’aigua.

L’abastament hídric afavoriria una recuperació dels volums habituals de la collita, que l’any passat va caure un 14% -la davallada més important de les darreres dècades- principalment per les restriccions d’aigua, juntament amb incidències climatològiques i excés de salinitat.

Jordi Casanova, responsable d’arròs de la FCAC, avança que “després que l’any passat hi hagués una restricció de la dotació de reg pròxima al 50%, enguany les perspectives són similars a una campanya dins la normalitat gràcies a les pluges enregistrades a la Conca de l’Ebre. De moment, sembla que es podrà disposar d’aigua suficient i de bona qualitat, sense els problemes de salinitat que vam patir l’any passat”.

Precisament, en aquesta campanya, s’impulsarà un pla pilot amb l’objectiu de reduir la salinitat i així aconseguir el doble benefici de millorar el cultiu i aconseguir una gestió més eficient de l’aigua. El projecte, que s’implementarà a una zona delimitada del marge esquerre, consistirà a instal·lar infraestructures de drenatge dels camps i evitar la falca salina amb l’entrada d’aigua de mar al subsol.

La inundació dels camps és el tret de sortida de la campanya d’arròs. Enguany, la previsió de sembra al Delta de l’Ebre se situa en unes 19.500 hectàrees, de les 20.500 hectàrees del conjunt de Catalunya. Aquesta superfície d’arròs es manté estable i majoritàriament es conreen les varietats tradicionals de gra rodó i semillarg.

Les dues cooperatives arrosseres –Arrossaires del Delta de l’Ebre i Cambra Arrossera del Montsià- aglutinen el 68% del total de l’arròs català.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article