Som Comunitats inicia una campanya per impulsar la creació de més de 1.000 comunitats energètiques

Després d’una setmana de campanya, s’hi han sumat 1.300 persones de 400 municipis i diferents barris del territori


Som Comunitats ha llançat una campanya amb l’objectiu d’impulsar la creació de més d’un miler de comunitats energètiques de l’economia social i solidària (ESS) a Catalunya. La campanya va començar el dimarts 10 d’octubre i, una setmana després, ja compta amb més de 1.300 persones inscrites de més de 400 municipis i barris diferents.

La campanya vol contribuir a dur a terme una transició energètica lliure d’energies fòssils, totalment renovable, democràtica, descentralitzada, local i en mans de la ciutadania. A través de les comunitats, les persones interessades es poden organitzar per activar i compartir serveis energètics, instal·lar plaques fotovoltaiques i compartir vehicles elèctrics, entre d’altres.

A cada barri o municipi, un cop s’assoleix el nombre òptim de persones, s’organitza una primera trobada per començar a fer realitat la comunitat energètica. Avui dia ja hi ha municipis on s’ha assolit o s’està fregant el 100% d’inscripcions. És el cas de Sabadell (100%) o Collbató (80%) i, amb més distància, Sant Cugat del Vallès que compta amb 52 persones interessades.

La intenció de Som Comunitats va ser revelada per primer cop a la trobada de comunitats energètiques a Manresa, on va ser present Juli Silvestre, el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives.

som-comunitats-energetiques-trobada-manresa-trenta-30
La trobada es va dur a terme el 16 de setembre i va reunir una trentena de comunitats energètiques que van tractar temes relacionats amb la sostenibilitat | Som Comunitats

Actualment, a Catalunya ja hi ha més de 70 comunitats energètiques en funcionament o en fase de construcció. La tipologia de cada comunitat pot variar, ja que algunes estan impulsades per la ciutadania, algunes per l’administració pública i unes altres per empreses. Totes, però, comparteixen com a objectiu l’organització col·lectiva per l’impuls de la transició energètica.

Som Comunitats treballa per cobrir les necessitats de les comunitats energètiques en tot el seu cicle de vida a través de recursos i assessorament. L’entitat prové de la unió de diverses cooperatives de l’ESS: Som Energia, Som Mobilitat, Coopdevs i ePlural (EPI, Arkenova, Suno i Tandem Social).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article