Barcelona ja té 3,5 hectàrees de cobertes verdes en edificis


Barcelona ciutat té més de 3,5 hectàrees de cobertes verdes en alçada repartides en 54 terrasses i terrats, superfície que es podria multiplicar per 27 —i arribar fins a les gairebé 96 hectàrees— si es té en compte el potencial de creixement d'aquest sistema, segons expliquen fonts municipals.

Durant el 2009, les cobertes verdes s'han ampliat amb les que s'han instal.lat en alguns edificis municipals com ara la Biblioteca Zona Nord de 1.200 metres quadrats i la Fàbrica del Sol amb 150.

Un total de 65 hectàrees identificades en edificis públics

De les més de 17.000 hectàrees que té la ciutat de terrat mediterrani, se n'han identificat 65 en edificis d'equipaments públics que poden funcionar per la plantació de verd.

Pel que fa a les cobertes d'edificacions privades com ara hotels, museus, clíniques o centres educatius, la ciutat disposa de prop de 31 hectàrees que es podrien destinar a aquest ús.

A part de les cobertes, el verd es pot instal·lar també als murs de les façanes com si es tractés d'una paret, fet que suposaria un increment de 24 hectàrees.

Per districtes, els més viables per a la instal·lació de cobertes verdes són Sarrià - Sant Gervasi, Sants-Montjuïc, l'Eixample i les Corts.

Tot i que les cobertes verdes tenen un alt cost d'instal·lació —el metre quadrats pot oscil·lar entre els 180 i els 300 euros com a mínim—, són beneficioses per a la biodiversitat i l'estalvi energètic en actuar d'aïllant però també milloren la qualitat de l'aire amb l'absorció de la pols i els contaminants.

En funció de la seva tipologia, l’estudi fet per l’Àrea de Medi Ambient ha diferenciat tres models. La coberta verda extensiva, que permet el desenvolupament de les plantes en una superfície de sòl de com a màxim 15 cms d’alçada. Podem trobar aquest tipus de coberta en espais com la coberta verda de la seu de Medi Ambient del Carrer de Tarragona amb 1.413 m2 o la coberta verda de Servicio Estacion, al carrer Aragó, que te una superfície de 120 m2. El segon tipus és la coberta verda semintensiva, amb una alçada màxima de fins a 3 metres. Amb aquestes característiques podem trobar a la ciutat la coberta verda d’una comunitat de veïns al carrer de Rubió i Lluch, numero 674, amb 361 m2 o la coberta del Centre Comercial Moda Shopping, del Port Olímpic, de 1188 m2. El tercer tipus és la coberta intensiva on la vegetació es desenvolupa sobre un substrat que pot tenir una alçada màxima de fins a 10 metres. Un exemple d’aquestes característiques és la coberta del Centre Cívic Marina Village del Port Olímpic amb 2.424 m2 o la del Gran Hotel Central de Via Laietana, amb 417 m2.


Més informació: ajuntament de Barcelona


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article