24è aniversari de l'accident de Txernòbil

Exposicions, accions simbòliques, materials audiovisuals, concerts, etc. són algunes de les 210 accions que s'han dut a terme en 16 països


 El reactor de la central nuclear de Txernòbil va explotar el 26 d'abril 1986. Cada any, el Dia de Txernòbil destaca el desastre que ha suposat per la salut, sumat als milers de víctimes, el pitjor accident industrial de la història.


Al voltant de Txernòbil, 24 anys després, milions de persones viuen en les zones més afectades, i consumeixen productes agrícoles contaminats. Càncers o malformacions genètiques són algunes de les conseqüències sanitàries de la catàstrofe empitjoren any rere any en adults i infants. A Belarús, 4 de cada 5 nens estan afectats. La radioactivitat és invisible, però mortal durant milers d'anys.

Les entitats convocants d'aquests actes recorden que, de la mateixa manera que el núvol de pols d'Islàndia es va escampar per Europa, el 1986 va passar el mateix amb el núvol radioactiu. A més, aprofiten per donar suport a BELRAD, un òrgan independent de científics de la indústria nuclear que ajuda als nens irradiats. Tot i que és una petita acció, diuen, recorda l'urgència d'abandonar l'energia nuclear, civil i militar.

Lloc del dia de Txernòbil : http://chernobyl-day.org/
L'institut Belrad : http://enfants-tchernobyl-belarus.org
Réseau « Sortir du nucléaire »: http://www.sortirdunucleaire.org/
Tanquem les Nuclears: http://www.tanquemlesnuclears.org/index.html

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article