Els mals hàbits alimentaris són més perjudicials que fumar

Els experts alerten que només amb l'educació es pot lluitar contra una nutrició deficient


Problemes de pell o de cabell, tendència a patir diabetis, obesitat, al.lergies o estrenyiment són trastorns que tot i ser complicat de diagnosticar poden ser deguts a la mala nutrició. Trastorns sense gravetat però que malmeten la qualitat de vida i que, si no es corregeix, a la llarga poden derivar en alteracions greus de la salut. Diversos experts reunits aquests dies en un curs sobre nutrició i salut pública de la Universitat Internacional Menendez i Pelayo, de Santander, coincideixen en què una nutrició deficient, considerada globalment, és un factor de risc més greu que el tabac. El problema, diuen, és que en la lluita contra el tabaquisme es parla de conseqüències molt concretes i en el cas dels hàbits d'alimentació, tot i tenir un impacte més gran sobre molts de sistemes, és més complicat de diagnosticar. 

L'obesitat, declarada com a pandèmia per l'OMS, és la conseqüència més visible però l'augment d'al.lèrgies i intoleràncies a diversos aliments en els últims anys fa pensar que els mals hàbits influeixen directament en el sistema immunològic. Dermatòlegs com Ascención Marcos, del CSIC,  ja vaticinen que al 2010 entre un 40% i un 50% de la població europea tindrà alguna mena d'al.lèrgia.

L'estil de vida, la tecnologia aplicada als aliments, els nous mètodes de laboratori han contribuït al desenvolupament d'aquestes alteracions, segons explica en un reportatge de El País, Manuel Serrano Rios, catedràtic de Medicina Interna de la UC. També hi ha influït, l'abandó paulatí de la dieta mediterrània.

L'estudi sobre hàbits saludables elaborat per l'organització de consumidors CEACCU i presentat fa uns dies, dóna un "suspens absolut" a les bones pràctiques alimentàries i assenyala que només un 6,6% de la població arriba als objectius saludables de consum de fruites, verdures, peix i llegums. "Molta preocupació però poca acció", resumeixen els promotors de l'estudi, ja que segons les respostes dels més de 5.000 enquestats, un 75% estaven preocupats per fer una dieta sana.

En el que coincideixen experts i consumidors és en la necessitat d'educació en aquest camp i l'assenyalen com a única eina per combatre la tendència. I aquí la responsabilitat és tan familiar com escolar, recalquen. La falta de formació en aquest àmbit, diuen, augmenta el risc de manipulació dels consumidors a l'hora de triar la dieta, bé sigui per la publicitat, bé per la proliferació de dietes miraculoses.





Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article