La Comissió envia un plec de càrrecs a Google pel sistema operatiu i per les aplicacions mòbils d’Android

L’opinió provisional de la Comissió és que Google ha dut a terme una estratègia per preservar i millorar la seva posició dominant en el mercat de cercadors d’Internet dels nostres dispositius mòbils. D’una banda, sembla ser que en la majoria dels dispositius Android que es venen a Europa el motor de cerca que ve preinstal·lat per defecte o fins i tot l’únic i exclusiu és Google Search i que, d’altra banda, Google estaria impedint que els cercadors rivals puguin accedir al mercat mitjançant d’altres navegadors o sistemes operatius mòbils. A més, amb aquestes pràctiques s’estarien perjudicant els interessos dels consumidors i ofegant la competència i, per tant, frenant la innovació.

Les reserves de la Comissió es recullen en el plec de càrrecs remès a Google i a la seva societat matriu, Alphabet. Val a dir, però, que l’enviament d’un plec de càrrecs no prejutja el resultat de cap investigació.

Actualment, els telèfons intel·ligents i les tauletes ja representen més de la meitat del tràfic mundial de dades a Internet i les expectatives són que aquest tràfic encara s’incrementi més en el futur. Tant a Europa, com a la resta del món gairebé el 80 % dels dispositius mòbils intel·ligents funcionen amb Android, el sistema operatiu mòbil desenvolupat per Google. A més, Google està concedint llicències d’aquest seu sistema operatiu a tercers fabricants de dispositius mòbils.

La Comissió va iniciar el mes d’abril del 2015 un procediment d’investigació per esbrinar si efectivament Google estava imposant en el mercat el seu sistema operatiu i les seves aplicacions mòbils. Ara mateix, la Comissió considera que Google té una posició dominant en els mercats de cercadors de dades a Internet, de sistemes operatius de mòbils intel·ligents i de botigues en línia d’aplicacions mòbils del sistema operatiu d’Android. Dins de l’Espai Econòmic Europeu Google disposa d’una quota de mercat superior al 90 % en tots aquests mercats.

En el seu plec de càrrecs la Comissió acusa Google d’haver infringit les normes de competència europees de la manera següent:
— exigint als fabricants que preinstal·lin Google Search i el navegador Google Chrome i obligant‑los a fer de Google Search el cercador per defecte de tots els dispositius com a condició per concedir-los la llicència de determinades aplicacions mòbils de Google protegides amb drets de propietat industrial;
— evitant que els fabricants venguin dispositius mòbils intel·ligents que funcionin amb sistemes operatius dels competidors basats en el codi font obert d’Android;
— concedint incentius financers als fabricants i als operadors de xarxes mòbils perquè preinstal·lin únicament Google Search en els seus dispositius.
La Comissió considera que aquestes pràctiques comercials poden refermar la posició dominant de Google Search en el mercat dels cercadors de dades a Internet i sospita que això afecta la capacitat dels navegadors mòbils rivals de competir amb Google Chrome i obstaculitza el desenvolupament de sistemes d’explotació basats en el codi font obert d’Android o l’oportunitat de desenvolupar noves aplicacions i serveis mòbils.
En opinió de la Comissió aquesta conducta perjudica els consumidors perquè no se’ls ofereix una capacitat de tria prou gran i perquè això entrebanca la innovació.

Preocupacions de la Comissió
Concessió de llicències d’aplicacions mòbils exclusives de Google
La investigació de la Comissió ha fet palès que comercialment és important per als fabricants de dispositius que fan servir el sistema operatiu Android haver d’instal·lar en aquests dispositius la Play Store, és a dir, la botiga en línia d’aplicacions mòbils de Google per a Android. En els seus contractes amb els fabricants Google ha fet que les llicències de la Play Store en els dispositius Android estiguin supeditades a la preinstal·lació d’ofici de Google Search. Arran d’això, cap dels motors de cerca de la competència no pot ser el motor de cerca per defecte de la gran majoria de dispositius que es venen en l’Espai Econòmic Europeu. A més, Google també ha reduït els incentius dels fabricants perquè preinstal·lin en els seus dispositius cercadors de la competència o perquè els consumidors es baixin aquesta mena d’aplicacions.

De la mateixa manera, en els seus contractes amb els fabricants Google també exigeix la preinstal·lació del seu navegador Chrome a canvi de la concessió de llicències de la seva Play Store o de Google Search. D’aquesta manera Google s’assegura que el seu cercador mòbil estigui preinstal·lat en la gran majoria dels dispositius que es venen en l’Espai Econòmic Europeu. Els navegadors són molt importants per fer cerques en els dispositius mòbils. Per tant, descoratjant el fet que els fabricants preinstal·lin navegadors de la competència o que els consumidors es baixin aquesta mena d’aplicacions mòbils, la competència resulta molt greument afectada en el mercat dels navegadors i dels cercadors.

Antifragmentació
Android és un sistema de codi obert, la qual cosa vol dir que pot ser utilitzat i desenvolupat lliurement per qualsevol persona per crear-ne un de nou; és el que s’anomena «bifurcació d’Android». Ara bé, si algun fabricant vol preinstal·lar en un dispositiu una aplicació mòbil de Google, inclosos la Google Play Store o Google Search, Google obliga a signar un «acord antifragmentació» en funció del qual el fabricant es compromet a no vendre cap dispositiu que funcioni amb bifurcacions d’Android.

La conducta de Google té una incidència directa en els consumidors ja que se’ls nega l’accés a dispositius mòbils intel·ligents innovadors basats en versions alternatives i potencialment superiors del sistema operatiu Android. Per exemple, la Comissió ha trobat indicis que la conducta de Google ha impedit que els fabricants de la competència que venen dispositius mòbils intel·ligents basats en una bifurcació d’Android puguin constituir una alternativa real al sistema operatiu Android de Google. D’aquesta manera, Google barra el pas als seus competidors perquè puguin preinstal·lar en els seus dispositius aplicacions, serveis i cercadors basats en bifurcacions d’Android.

Exclusivitat
Google ha concedit importants incentius financers a alguns dels majors fabricants de telèfons intel·ligents i tauletes, així com a operadors de xarxes mòbils a condició que preinstal·lin exclusivament Google Search en els seus dispositius.

Google ha reduït, doncs, els incentius dels fabricants i dels operadors de xarxes mòbils perquè preinstal·lin cercadors de la competència en els seus dispositius. De fet, la Comissió té proves del fet que la condició d’exclusivitat ha influït en el fet que alguns dels fabricants de dispositius i operadors de xarxes mòbils deixin de preinstal·lar en els seus dispositius cercadors de la competència.

En el web de la Direcció General de Competència de la Comissió disposeu de més informació amb el número d’assumpte 40099 del registre de casos públics.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article