L'aigua mineral esta de moda i la moda es paga

Fa pocs dies podiem llegir a La Vanguardia un reportatge sobre l'hàbit, cada cop més estès, de demanar aigua mineral a bars i restaurants. Beure aigua mineral de consumició és ara més ben vist que fa uns anys. Cada vegada més restaurants oferten diferents marques i tipus d'aigua mineral en les seves cartes. I es que el consum d'aigua ja ha passat a formar part de la cultura de la cura de la salut importada des d'EEUU o França. El creixement del sector a l'Estat en els darrers vuit anys ha estat del 200%. Fonts de Nestlé Waters comentaven a La Vanguardia que el canvi d'hàbits ha fet que les empreses vulguin convertir el consum d'aigua mineral en alternativa a l'alcohol com són els sucs, a través de fórmules de l'aigua amb sabor o campanyes en que es pretén cridar l'atenció del consumidor per l'envàs. De l'altra banda de l'Atlantic però ens arriben queixes de cap on ens porta el creixement del sector. La moda es paga i no només amb diners del consumidor, també se'n ressent el planeta. Un informe elaborat per Emily Arnold del grup mediambiental Earth Policy Institut, de Washington, defensa el consum de l'aigua de l'aixeta i també denúncia que no existeix un control institucional sobre els minerals que s'afegeixen a l'aigua embasada i molts poden ser perjudicials. A més de cara i perjudicial per la pressió que representa sobre les deus d'aigua natural, l'aigua embasada no és, generalment, millor que la de l'aixeta, segons l'estudi elaborat per l'organisme nordamericà, que també assenyala que el negoci d'envasat d'aigua mou 100.000 milions de dòlars l'any. A EEUU, el 40% de l'aigua envasada és de l'aixeta a la que s'hi afegeixen minerals que no aporten cap benefici a la salut, aquest Organisme també recorda que en països com França el govern aconsella als consumidors que canviïn sovint de marca perquè el consum dels minerals afegits pot ser perjudicial per la salut en altes dosis. L'aigua envasada no resòl tampoc els problemes dels països que tenen mancances en la potabilitat de l'aigua. Estats Units és el primer consumidor del món amb 26.000 milions de litres el 2004, l'Estat espanyol és en la sisena posició del ranquing amb una mitjana de 137 litres consumits per persona i any. L'aigua de l'aixeta ja té una infrastructura feta per a la seva distribució més o menys eficient, en canvi, l'aigua envasada comporta un consum molt important d'energia, bé sigui pel transport, bé per l'envasat en plàstic, apart de l'acumulació de deixalles que comporta també cal tenir present la toxicitat que passa a l'aire en cas d'incineració. L'EPI, posa d'exemple de consum d'energia la necessitat d'1'5 milions de barrils de petroli l'any només per fabricar les ampolles que es consumeixen a EEUU.

No hi ha cap comentari

Comenta aquest article