Aillar el teu cos és més barat que aillar la teva casa


La revista Low Tech Magazine dedica un reportatge a un nou plantejament d'estalvi energètic que demana més implicació i responsabiilitat de cadascú. Posar-nos un jersey, molt millor que apujar el termostat, així es podria resumir la proposta. L'article contraposa el munt de llibres escrits sobre la importància dels sistemes de calefacció de baix consum i sobre la necessitat d'aillament de les llars, a la poca bibliografia editada sobre el potencial d'estalvi energètic de la roba, tot i que en aquest àmbit també hi ha hagut una evolució important. Posa d'exemple com les mesures d'eficiència energètica dels edificis gràcies a l'aïllament i els sistemes de baix consum van aconseguir rebaixar un 20% la factura energètica als EUA, entre 1993 i 2005, però, baixar el termostat de 22ºC a 18ºC suposaria un estalvi d'almenys el 35%, segons el reportatge.

La comoditat ens ha portat a deixar que els sistemes de calefacció i climatització funcionin estiu i hivern, i la regulació del termostat ha prevalgut davant de "l'esforç" de posar-nos una jaqueta, o afluixar la corbata i treure l'americana si tenim calor. La proposta de Kris De Decker, autor de l'article, és que la nostra roba formi part de l'estratègia d'estalvi energètic. És molt més eficient aillar el cos que aillar l'espai on ens trobem. En el primer cas només necessitem una petita capa d'aire que s'escalfa, mentre que un sistema de calefacció ha d'escalfar tot l'aire d'una habitació per aconseguir el mateix resultat.

Així, la innovació en el sector tèxtil ha creat nous teixits i materials que permeten que ens sentim còmodes a temperatures més baixes. La roba interior tèrmica i  l'esportiva poden ajudar a millorar un sistema de calefacció i, de passada, la nostra butxaca.

El reportatge conclou que el potencial d'estalvi energètic de la roba és tan gran que no pot ser ignorat, encara que, lamenta, això és exactament el que està passant. Tot plegat no vol dir que no hagim de vetllar pels sistemes d'aillament i eficiència energètica de les llars, i fomentar-los, però són complementaris amb l'aïllament del nostre cos a través de la roba, la fórmula més barata, fàcil i ràpida.

Reportatge a Low Tech Magazine

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article