La guerra de preus s'ha acabat

La gran distribució adverteix que la retallada de marges ja se li fa inasumible per l'increment de productes com la pasta, el cafè o el cacau


Si d'uns mesos ençà hem gaudit d'una reducció del voltant del 2,4% en la mitjana de preus dels productes que configuren el cistell bàsic de la compra, alguns empresaris de la gran distribució adverteixen que, a partir d'ara, la situació no es repetirà. Els marges excessivament reduïts i l'increment de matèries primeres com els cereals, el cacau o el cafè en són la causa, segons el que se'n desprèn de les declaracions fetes pels principals referents en la darrera edició del Congrés Aecoc, celebrat a Madrid.

Durant els últims dos anys, el cistell bàsic de la compra s'ha abaratit al voltant del 2% anual. Un descens que es va materialitzar davant d'una reducció del consum, mitjançant les promocions i ofertes a partir d'una renegociació de preus amb proveïdors o la consolidació de la marca pròpia.

Segons explica un reportatge de El Periódico sobre el tema, "pensant en el futur pròxim, els màxims responsables de les cadenes de súpers i hípers assumeixen, a vegades només en petits cercles, que el descens de preus en la majoria de categories està a punt d'acabar-se, si és que no s'ha acabat ja, i que l'any que ve hi haurà "petits repunts"".

La gran distribució posa d'exemple els encariments que han experimentat els cereals, el cafè o el cacau en  els mercats internacionals, de manera que pressionen els preus cap amunt. És el cas del preu del blat dur que durant els últims mesos s'ha enfilat un 60%, així ja es parla que el preu de la pasta pot experimentar increments del 16%.

D'altra banda,  la pujada de dos punts de l'IVA del juliol passat també influirà, a pesar que algunes de les grans marques van dir en el seu moment que l'augment de l'impost no repercutiria en el consumidor. Ara, quatre mesos més tard,  ja avancen que tard o d'hora l'hauran d'aplicar ja que el model de "preus baixos no és sostenible per a cap cadena durant gaires anys", recull l'article de boca d'alguns representants de la gran distribució assistents al congrés.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article