Relacionen l'exposició a l'aigua de les piscines amb alteracions de l'ADN i malalties respiratòries


Practicar la natació habitualment en piscines cobertes tractades amb clor podria provocar danys a l'ADN i alteracions respiratòries, segons un estudi coordinat pel Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (Creal) i l'Institut d'Investigació de l'Hospital del Mar (IMIM). Les conclusions dels experts van encaminades a evidenciar que els impactes positius per la salut que proporciona la natació  serien més notables si es redueixen els nivells del clor o del brom que s'utilitzen habitualment per a la desinfecció de les piscines.

L'estudi publicat a la revista Environmental Health Perspectives, fa un investigació detallada de la capacitat de causar mutacions de l'ADN permanents que tenen els sub-productes químics (DBP's disinfection by-products).

De fet, els DBP's són el producte de la reacció del contacte entre el desinfectant i la matèria orgànica que és present a l'aigua, bé sigui a través de la suor dels nadadors, de les cèl.lules de la pell o de l'orina. Un consell senzill dels investigadors per a reduir els DBP's és dutxar-se abans d'entrar a la piscina, utilitzar un cobertor pels cabells o evitar orinar-hi.

Les conclusions de l'estudi es van treure analitzant els efectes en els usuaris que van passar al voltant de 40 minuts banyant-se a la piscina. Ara queda pendent investigar què passa quan els banyistes hi estan un període de temps més llarg o quan s'utilitzen productes diferents per a la desinfecció.

En el treball ha col.laborat investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de l'Hospital Clínic de Barcelona i de la UAB formant equip amb d'altres científics d'EUA, Alemanya i Holanda.

Més informació: CREAL

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article