Tornen a l'Àrtic per recollir indicis de l'acceleració del desglaç


Un grup de científics, junt amb un equip de Greenpeace, han anat a l'Àrtic per recollir els instruments de mesura del desglaç que van deixar l'estiu passat al fiord Kangerdlugssuaq (Groenlandia). També s'ocuparan de situar nous aparells, com càmeres i GPS per obtenir una imatge precisa del retrocés de la glacera.

Fins el 8 de setembre, un equip liderat pel reconegut glaciólogo Gordon Hamilton (Universidad de Maine) i Fiamma Straneo, oceaneògrafa de la Woods Hole Oceanographic Institution, intentarà recollir dades que contribueixin a comprovar la seva hipòtesi sobre la contribució de les alteracions climàtiques de els corrents marines a l'acceleració del desglaç de l'Àrtic. Segons aquests científics, les corrents subtropicals d'aigua càlida podrien haver arribat a la glacera a causa del canvi climàtic i contribuir a la seva fosa des de les profunditats. Això podria explicar perquè el gel Àrtic es desfà més ràpid del que van projectar els científics del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC).

El 2009, Greenpeace i el mateix equip de científics van fer una expedició a l'Àrtic per instal·lar els instruments de mesura que han registrat dia a dia i durant un any el procés de desglaç i augment progressiu de la temperatura de l'aigua, així com els seus impactes a la glacera.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article