Una nova web dóna informació sobre la fauna urbana protegida i com afavorir-ne la nidificació


Com instal·lar nius artificials perquè espècies protegides com les orenetes o les òlibes es reprodueixin en els edificis, què cal fer si trobem un animal ferit o quines espècies viuen en l’àmbit urbà és una informació que a partir d'ara es pot trobar a la nova web faunaedificis.cat. El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha posat en servei aquesta web amb la intenció que el ciutadà tingui més informació sobre espècies protegides com orenetes, falciots, rat-penats, òlibes, xoriguers o dragonets, que tenen per costum reproduir-se en àmbits urbans.

Als habitatges de les ciutats hi viuen una gran varietat d’espècies animals, moltes de les quals estan legalment protegides i que són grans consumidors d’insectes. Aquestes espècies aprofiten estructures de les edificacions com ara esquerdes, cambres de ventilació, forats a les parets, i envans pluvials, ampits, falsos sostres o forats de les persianes per fer-hi el niu o refugiar-s'hi. La nova web recull consells i també instruccions en aquest sentit per a les rehabilitacions d'edificis i noves construccions.

La Generalitat ha editat també un full informatiu en el que argumenta com la biodiversitat urbana constitueix un patrimoni natural molt important i millora la qualitat de vida a la ciutat. Coses tan senzilles com no tapar els forats de ventilació - o en tot cas disminuir els seu diàmetre perquè no hi entrin coloms però sí aquestes altres espècies- pot contribuir a la seva conservació.

Segons els promotors del projecte, els edificis construïts més recentment tenen unes característiques gens adients per les necessitats d'aquestes espècies, fet que es tradueix en la pèrdua de llocs potencials per a la nidificació i el refugi. Es per això que als nous dissenys ja assumits d’edificis ecosostenibles o bioclimàtics, que integren conceptes d’eficiència, estalvi energètic, etc. proposen afegir els conceptes de permeabilitat per a la fauna, tot integrant en la pròpia estructura de l’edifici cavitats o estructures que la fauna pugui utilitzar, i que integrat en els plànols de la construcció des dels inicis, no comporta cap encariment.

més informació: Medi Ambient

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article