S’inicia el projecte de millora i restauració de les ribes de la Tordera i la riera d’Arbúcies


Les actuacions es centren en la retirada de flora exòtica invasora, la recuperació d’hàbitats naturals propis d’aquests ambients, la retirada de runes i deixalles, i la difusió de les accions per tal de sensibilitzar a la població local.


El passat 16 de juliol es van iniciar els treballs de millora i restauració de les ribes de la Tordera i la riera d’Arbúcies, dins del projecte de restauració redactat entre l’ajuntament d’Hostalric i el projecte SELWA. Aquest projecte s’emmarca dins d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”.

Hostalric disposa d’una important zona natural delimitada pel riu Tordera i la riera d’Arbúcies. Aquesta zona d’aiguabarreig entre ambdós cursos d’aigua està declarada espai PEIN i inclosa dins la Xarxa Natura 2000. Actualment, aquest espai està força degradat per la presència de flora exòtica invasora i deixalles, entre d’altres alteracions producte de l’activitat humana. Amb l’objectiu de millorar la salut i restaurar els ecosistemes riberencs, l’ajuntament d’Hostalric, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Selva (projecte SELWA), la Diputació de Girona i “la Caixa”, han iniciat aquest juliol els treballs de millora i restauració de les ribes de la Tordera i la riera d’Arbúcies. El cost total del projecte s’estima en 43.000€, dels quals 34.000€ sorgeixen del conveni de col·laboració entre la diputació de Girona i “la Caixa” per a la millora d’espais naturals.

L’inici de les actuacions s’ha fet coincidir amb la finalització del període de nidificació de l’avifauna, i s’ha previst que finalitzi a mitjans de novembre. Les principals actuacions previstes es centren en l’eliminació i control de la flora al·lòctona invasora, la retirada de runes i deixalles i la recuperació d’hàbitats naturals. En concret, s’eliminaran espècies invasores com la canya, el raïm de moro o el xuclamel japonès de forma manual i mecanitzada, i es recuperarà la diversitat biològica típica d’aquests ambients mitjançant la plantació de vegetació de ribera com freixes, oms o gatells. A la vegada, es realitzaran actuacions de protecció i potenciació dels prats secs mediterranis adjacents als cursos fluvials, els quals presenten petites plantes anuals d’interès botànic i paisatgístic. Aquestes actuacions es centraran en aclarides, combinades amb les pastures amb bestiar domèstic que tenen lloc a la zona. També està previst millorar la salut de l’ecosistema gestionant els abocaments incontrolats i retirant arbres morts dins de la llera del riu, els quals dificulten la circulació de l’aigua i poden resultar un perill en cas de fortes avingudes. Finalment, es farà una campanya de sensibilització i difusió de les actuacions per a la ciutadania, mitjançant la instal·lació de panells interpretatius.

La major part de les actuacions es realitzaran amb la participació de col·lectius amb dificultats d’inserció laboral, i en aquest cas es comptarà amb la participació de la Fundació Astres, una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu millorar la qualitat de vida dels col·lectius de persones desafavorides de les comarques gironines, fent possible la seva inserció laboral. En aquest mateix sentit, la Fundació Astres incorporarà treballadors del municipi d’Hostalric que compleixin amb els perfils requerits.

Font: Projecte SELWA

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article