8 de cada 10 etiquetes de productes alimentaris contenen irregularitats

CEACCU presenta un estudi que analitza l'etiquetatge de la marca blanca


Un 30% dels productes alimentaris analitzats no podria incorporar missatges saludables o nutricionals, ja que contenen alts nivells de sucre, sal o greixos saturats, l'excés dels quals podria perjudicar la salut de qui els consumeix habitualment. L'estudi elaborat per l'organització de consumidors CEACCU assenyala que d'entre els aliments analitzats, dues terceres parts dels inclosos en la categoria de "cereals i galetes" té excés d'algun d'aquests tres components.

L'entitat ha presentat un estudi de les declaracions nutricionals i de salut en l'etiquetatge de productes de marca blanca. L'anàlisi té com a base l'avaluació científica  que han de fer les autoritats comunitàries  per cada declaració.

L'estudi ha analitzat els missatges nutricionals presentats en l'etiquetatge 97 productes repartits entre les marques blanques: Hacendado, Carrefour, Dia, Auchan, El Corte Inglés, Eroski i Lidl.

Les conclusions assenyalen que la informació de l'etiquetatge de les marques blanques té un nivell de complexitat similar a la dels productes de marca. Termes com "500 mg al dia d'àcids omega 3 (EPA+DHA) afavoreixen la fluidesa de la sang i eviten l'acumulació de colesterol" o bé "ajuda a restaurar i promoure el creixement de les bifidobactèries", declaracions que, segons CEACCU, no tenen un recolzament científic suficient a més de ser de difícil comprensió per a molts consumidors.

La confusió és notable quan, en molts caos, la informació més útil s'escriu amb lletra poc visible i de petites dimensions.

Quant a la composició nutricional dels productes, l'entitat té de referència el treball sobre "perfils nutricionals" pendent d'aprovació per la UE. De l'anàlisi en conclou que una tercera part dels productes no podria incorporar els missatges saludables que té, ja que, d'altra banda, silencia els excessos de sal, sucre o greixos saturats que integra. Una situació que es dóna especialment en el sector de "galetes i cereals" on s'incompleix la normativa en un 65% dels casos.

A la vista dels incompliments detectats, CEACCU considera que el consumidor no té una informació real a través de l'etiquetatge dels productes que compra. Dels 97 productes analitzats, només 18 complien amb la normativa.

De manera global, els làctics són la categoria d'aliments que incorpora més sovint declaracions saludables en l'etiquetatge i també, on més incompliments s'han detectat, un 60%.

CEACCU, finalment, suggereix que no n'hi ha prou amb que l'etiqueta inclogui el terme "greixos vegetals", cal que indiqui de quin tipus són, informació que fins ara no és obligatòria. Assegura que el terme "vegetal" té unes connotacions que el consumidor pot associar amb més saludable, quan realment es tracta de greixos d'alts nivells de saturació.

Més informació:   Estudi Ceaccu



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article