S'han vist cadells d'ós bru al Pirineu


El passat 20 de juny un grup de persones van veure una femella d’ós amb 2 cadells nascuts aquest passat hivern. L’observació es va fer a les muntanyes del municipi francès de Couflens (nord d’Esterri d’Àneu). Actualment la població pirinenca d’ós bru al Pirineu s’estima entre 20 i 25 exemplars.


L’anàlisi genètic dels indicis recollits confirmaran qui són els pares dels cadells. Probablement són fills de l’óssa Caramelle nascuda al Pirineu l’any 1997 o bé d’una filla seva nascuda l’any 2002.

Posteriorment, a principis de juliol experts de Depana van localitzar petjades a la Val d’Aran d’una altra femella d’ós acompanyada de com a mínim un cadell. Els guardes del Conselh Generau d’Aran han recollit pèls per analitzar-los genèticament i determinar si són els mateixos exemplars vistos a França.

La població ursina del Pirineu es subdivideix en 3 nuclis (occidental, central i l’oriental), però només el central hi ha femelles i per tant és reproductor. Dins del nucli central hi ha dues zones claus per a la reproducció de l’ós, per una banda el Baix i Mig Aran i el municipi francès de Melles, i per l’altra l’Alt Àneu (Pallars Sobirà) i els municipis francesos de Couflens i Salau.

Per altra banda Chantal Jouanno, Secretària d’Estat d’Ecologia de França, ha afirmat que l’any 2011 s’alliberarà una femella d’ós a la zona del Bearn (Pirineo occidental).

Depana


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article