El projecte e-hitchhiking estalvia 3,7 tones de CO² a l’atmosfera en 5 mesos


L’e-hitchhiking -fer "dit" electrònic"- és un projecte que implanta un programari de gestió de carpooling o cotxes compartits. Desenvolupat des del Parc Tecnològic de la Universitat de Girona, a través de l’empresa Easy Innova, des del febrer passat, ja es poden recopilar alguns resultats obtinguts fins ara.

Aquest sistema combina l'ús creixent dels dispositius mòbils amb GPS, les tecnologies del web 2.0 i les tècniques d’intel·ligència artificial, per fer front a les principals barreres amb què topa la pràctica de compartir cotxe: falta de flexibilitat, confiança i motivació.

El sistema impulsat des de la UdG és capaç de processar dades en temps real (a través del GPS dels dispositius mòbils dels usuaris), incorpora un sistema de valoració intel·ligent dels usuaris, i incentiva els passatgers i els conductors a través d’una nova moneda social (els hitchies) que pot ser bescanviable per descomptes i serveis oferts per una xarxa d’establiments locals.

Els beneficis ambientals, econòmics i socials del carpooling són ben coneguts, tant des del punt de vista individual (compartir costos, reducció de l’estrès, més facilitat d’aparcament...) com col·lectiu (descongestió del trànsit, reducció de l’emissió de gasos contaminants, reducció de la contaminació acústica...).

Les proves pilot, que s'allargaran fins al mes de novembre, compten amb 100 usuaris als quals s’ha cedit un mòbil amb GPS.

Entre altres funcionalitats, s’ha incorporat un sistema d’avisos per SMS o la possibilitat d’intercanviar missatges entre conductors i passatgers. També s’ha decidit obrir la prova als usuaris que ja disposin de telèfon mòbil propi amb GPS i proporcionar diàriament estadístiques d’ús.

Fins ara s’han compartit més de 1.400 viatges i 25.000 km amb una mitjana d’ocupació del vehicle de 2,13. Si s’assumeix que en el cas de no compartir el viatge el passatger hagués realitzat el trajecte amb un vehicle de característiques similars i una ocupació individual, s’ha aconseguit un estalvi 3690 kg de CO2, l’equivalent a 4 viatges d’anada i tornada de Girona a Moscou.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article