La química del raïm i del foc


Molts dels estris i mobiliari que configuren el nostre entorn quotidià tenen un grau elevat de productes químics utilitzats per a controlar la propagació del foc. Aquests retardants de les flames es poden trobar en els plàstics dels cotxes, trens, avions, ordinadors, sofàs, estanteries, mobiliari urbà, estris de cuina, joguines, aparells electrònics... Cíclicament s'han anat publicant estudis que confirmen alguna alteració de la salut associada a aquests productes però sovint tot acaba diluint-se en la impossibilitat de trobar alternatives més saludables. Ara es parla per primer cop d'una solució biològica, gràcies al descobriment de Mats Nilsson, un investigador de la universitat d'Uppsala (Suècia) que ha desenvolupat productes que farien aquesta funció a partir de restes orgàniques de la pell del raïm i dels cítrics.

Un dels darrers avenços en aquest camp ve de la mà de productes químics de grau alimentari. L'investigador suec els anomena "devoradors de calor molecular" (MHE). Sorgeixen a partir d'una reacció entre un àcid orgànic i una base inorgànica que, davant de l'augment de temperatura, crea una barrera en la superfície que impedeix l'expansió de la calor.

Segons Nilsson, la pell del raïm i dels cítrics podria ser la matèria primera idònia per generar aquests MHE. Una alternativa sostenible ja que reciclaria les restes d'aquestes fruites.  Una sortida també per al sector productor de vi i cava.

Més informació: Odemagazine

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article