La CE delega encara més en qüestió de transgènics


La Comissió Europea ha proposat avui donar llibertat als Estats membres per permetre, restringir o prohibir el conreu d’organismes modificats genèticament en el seu territori. El paquet de mesures aprovat avui per la Comissió Europea perfila una nova recomanació sobre la coexistència dels conreus modificats genèticament amb d’altres de convencionals o d’ecològics, per exemple, retira la limitació del 0'9% de transgènics que assenyalava l'anterior recomanació de 2003.

 John Dalli, Comissari de Salut i Protecció dels Consumidors ha estat el que ha presentat la iniciativa. En la mateixa sessió s'han autoritzat tres noves varietats de blat de moro transgènic per a utilitzar en productes alimentaris i pinsos.

Organismes modificats genèticament: més competències per als Estats membres

En paraules del comissari europeu de Salut i Consum, John Dalli, “Les propostes que presentem avui donen llibertat als Estats membres per adoptar les mesures que creguin oportunes en matèria de conreu d’organismes modificats genèticament. L’experiència acumulada fins ara demostra que els Estats membres necessiten disposar de més flexibilitat per organitzar la coexistència del conreu d’organismes modificats genèticament amb d’altres de convencionals o d’ecològics". Per això, explica Dalli, els Estats són els que coneixen millor les circumstàncies de cada zona en concret. El comissari ha remarcat que, tot i així,  el sistema europeu d’autorització basat en criteris científics es mantindrà intacte i que el sistema de control i d’avaluació de la seguretat seguirà sent igual d’estricte.

La recomanació que avui s'ha presentat permet adoptar mesures a nivell nacional i substitueix la Recomanació del 2003.

Amb la Recomanació del 2003, els Estats membres havien de respectar el límit del 0,9% d’organismes modificats genèticament en els seus conreus i un seguit de mesures dites de coexistència com ara la distància mínima entre un conreu modificat genèticament i un altre de convencional o ecològic.

L’experiència dels últims anys, segons les autoritats comunitàries, demostra que els productors de conreus ecològics i de vegades també de convencionals poden registrar pèrdues d’ingressos pel fet d’haver superat el límit del 0,9%. Fins i tot en alguns casos la presència d’organismes modificats genèticament en determinats productes alimentaris, humans o animals, pot ocasionar pèrdues a operadors que els comercialitzen sense indicar a l’etiqueta que contenen organismes modificats genèticament.

La nova recomanació també permet limitar la presència d’organismes modificats genèticament en aliments humans i animals a quantitats inferiors al 0,9% que figura en les etiquetes i permet que els Estats membres puguin crear zones lliures d’organismes modificats genèticament i desenvolupar normatives sobre coexistència de conreus.

Entre el paquet de mesures aprovat, s'estableixen també condicions estrictes de conreu per a impedir que quedin patates transgèniques en els camps després de la collita i, per a garantir que les llavors d'Amflora no s'estenguin en zones més extenses. També s'estableix una autorització complementària per a cobrir subproductes procedents de l'extracció de midó quan s'utilitzin en els pinsos.

La CE també ha adoptat avui tres autoritzacions d'ús en productes alimentaris i pinsos, la importació i la transformació de blat de moro transgènic de les varietats MON863xMON810, MON863xNK603 y MON863xMON810xNK603.

Aquestes tres variants han passat pel dictamen favorable de la EFSA.

Les autoritzacions són vàlides durant 10 anys.


Més informació:

Comissió Europea

Proposta CE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article