L'increment de l'IVA suposarà una despesa de 354 euros anuals de mitjana, segons CEACCU


L'electricitat, els carburants, el transport o la telefonia seran els serveis on l'encariment de l'impost serà més notable. L'organització de consumidors Ceaccu ha fet un estudi de l'impacte que suposarà l'increment de l'IVA a partir de juliol, en l'economia domèstica. Calcula que cada família destinarà, com a mínim, uns 30 euros més per les despeses bàsiques de cada mes. Això a banda dels possibles increments de preus i tarifes. A partir d'aquesta suposició, cada any haurem de pagar com a mínim 360 euros més, per les mateixes despeses bàsiques.

Per capítols, Ceaccu ha calculat que en electricitat i combustible la factura augmentarà en 85 euros l'any, sense tenir en compte els increments que aquests serveis puguin tenir en funció d'altres factors del mercat, revisions de tarifes trimestrals o demanda.

En el cas d'aliments bàsics com el pa, la llet, el formatge, les fruites, verdures o ous no s'han de veure afectats per la variació de l'impost ja que es facturen amb IVA reduït (4%) que no es modifica. Però la carn, el peix o conserves si que s'encariran un punt fins al 8%, el que suposarà uns 23 euros més de mitjana l'any, segons Ceaccu.

L'habitatge de lloguer, salut i ensenyament són exempts d'IVA, no en canvi el mobiliari i equipament de la llar que suporten un IVA del 16% i ha de passar al 18%.

Oci, hotels i restaurants passaran també del 7% al 8%, fet que es deixarà notar en uns 52 euros més l'any, de mitjana.

Cal no precipitar-se en les compres per por al nou IVA

En qualsevol cas, l'organització de consumidors recomana prudència i no prendre decisions de compra precipitades només pel fet que s'acosti la data del nou impost. L'estalvi que suposa, en la majoria dels casos, és insignificant. Posa d'exemple, unes sabates de 40 euros, després de l'1 de juliol, costaran 80 cèntims més, si ens cenyim exclusivament als dos punts de diferència.

D'altra banda, l'entitat recorda que quan es va anunciar el projecte de pujada de l'impost, va criticar la mesura per l'impacte en les economies més precàries, en gravar-se serveis bàsics i d'ús generalitzat. "Si es té en compte que hi ha 25 milions de rebuts elèctrics, 52 milions de línies de telefonia mòbil i 20 milions de fixa", Ceaccu fa un prospecció sobre la base d'un rebut mensual de 50 euros de mitjana, suposarà per les arques de l'Estat un recaptació extraordinària de 1.140 milions d'euros, quan s'apliquin els dos punts de diferencial.

Més info:Ceaccu

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article