Indústria proposa apujar un 4% el rebut de la llum a la majoria d'abonats

També a partir de juliol la factura de la llum es veurà afectada per l'increment de l'IVA


El Ministeri d'Indústria ha proposat incrementar la tarifa elèctrica d'accés un 10% per les llars i petits comerços i un 5% de mitjana per la majoria d'indústries. Aquest encariment del peatge d'accés suposaria un increment aproximat del 4% per a la majoria d'abonats a partir de juliol (uns 27 milions). Un encariment del rebut de la llum que s'haurà de sumar al 18% d'IVA que es pagarà en la facturació a partir del mateix mes. Aquesta és la proposta de modificació de preus que el Ministeri ha remès a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), per al tercer trimestre de 2010.

La tarifa elèctrica d'accés és la que redistribueix la despesa com el transport, la distribució, les primes a les renovables o la reparació del part del dèficit que es genera amb l'objectiu d'amortir el cost real de l'electricitat.

El govern preveu que aquest any finalitzarà amb un increment de la demanda de l'1,5% en relació a 2009.

Davant de la demanda de concreció en els augments de la tarifa, el ministre Sebastian, ha avançat, però, que fins al 23 de desembre no se celebrarà la subhasta on es compra la llum per al mercat majorista, una eventualitat que serà determinant per al valor  de l'increment final de la tarifa. El resultat de la subhasta, el peatge d'accés i els impostos són els elements principals que configuren la tarifa d'últim recurs TUR. 

Hores d'ara, l'única dada concreta que ha donat Sebastian és que el bonus social no s'encarirà. Prop de 5 milions de llars on viuen famílies nombroses o bé tots els seus membres estan a l'atur o són pensionistes estan acollides al bonus social.

Més informació: Ministeri d'Indústria

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article