Comprar en una gran superfície multiplica la despesa energètica per sis

El gruix de la despesa se'n va en la necessitat d'usar el vehicle privat


Un estudi fet públic en el marc del 1r Congrés de Mercats Municipals de Catalunya evidencia que l'impacte ambiental que suposa anar a comprar a les grans superfícies és generat, principalment, pel consum energètic que genera la mobilitat en vehicle privat. L'impacte dels mercats municipals, en canvi, és inferior de manera global i està més repartit entre energia i residus.

L'estudi s'ha realitzat a partir de la comparació de diversos factors ambientals associats a una cistella de la compra estàndard, d'una banda en diversos mercats municipals del Baix Llobregat i dels Vallès i, de l'altra, en un parc comercial situat al llindar de l'autopista C-32, a Sant Boi de Llobregat, integrat per 6 grans superfícies.

Jordi Oliver, doctor en Ciències Ambientals i director de l'estudi, va valorar dos aspectes principalment, l'energia que implicava l'hàbit de comprar en cadascun dels casos i els residus generats per aquell punt de venda.

Energia. El transport dels clients és el punt feble de les grans àrees comercials

En aquest cas, la unitat de mesura utilitzada va ser kWh/ cistell, donant un resultat final d'1,7 del Parc Comercial i 0,6 en els Mercats Municipals. Així la compra de la cistella estàndard en un mercat municipal suposava una despesa energètica sis vegades inferior a l'emprada en el parc comercial de l'autopista.

Però la gran diferència entre els dos punts de compra rau en el transport que utilitzen els clients. En aquest cas, destaca Oliver, el consum energètic associat a la compra és 20 vegades superior en el parc comercial. Res sorprenent si atenem a la seva ubicació en un extrem del municipi que fa que els compradors hagin de recórrer una distància considerable. I també al fet que atrau compradors d'altres municipis.

Per solucionar aquests problemes, Oliver veu molt limitades les possibilitats de les grans superfícies ja que aquests centres estan pensats bàsicament per l'ús de vehicle privat. La  petjada energètica més important dels mercats rau en el consum d'energia realitzat en el propi establiment. Aquí Oliver dóna un toc d'atenció als gestors dels mercats perquè implantin sistemes més eficients en les instal.lacions.

Residus. El gruix ve marcat pels aliments envasats

En aquest aspecte el parc comercial també supera el mercat tradicional en impacte ambiental. Així, Oliver fa referència a la utilització de bosses de plàstic reutilitzables en les grans superfícies com a nota positiva i que els mercats també s'haurien de plantejar però, d'altra banda, els productes a la venda en les grans superfícies venen majoritàriament envasats, amb l'augment de residus que això implica.

Més informació: Sostenible

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article