"Les lleis contra el soroll són paper mullat"


Andreu Banús, coordinador de l'Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, alerta que la pèrdua de capacitat auditiva dels joves és una evidència que demostren diversos estudis. Assegura que disposem de lleis que limiten els nivells de soroll permesos però que, a la pràctica es queden en paper mullat.

Amb motiu de la celebració avui del Dia Mundial de Sensibilització contra el soroll, Banús ha proposat un seguit de mesures preventives com "l'aïllament de les fonts de soroll als llocs de treball, d'una banda, amb la utilització de cascs, auriculars o taps i, de l'altra, construint els llocs de treball i els habitatges amb materials aïllants”. També caldria, segons Banús, revisar la normativa a tots els nivells de l'administració i, incidir, d'una manera especial en l'educació com a mesura més efectiva valorant l'ús del silenci i dels volums baixos en les nostres activitats diàries.

“Diversos estudis fets en joves d'edats compreses entre els 20 i els 30 anys conclouen que un 16% dels joves presenta deficiències auditives molt greus, un 33% presenta deficiències auditives greus, i la resta, un 51 %, alteracions prou indicatives com per actuar sobre el fenomen”, assenyala Banús. El coordinador de l'Àrea de Salut Pública i Consum preveu que “el problema de la contaminació acústica mai se solucionarà mentre aquestes mesures es continuïn fent amb indicadors que el primer que fan és menysprear les freqüències on justament hi ha més nivell de soroll, adoptant així la coneguda tècnica de l'estruç”. Però “tampoc s'avalua correctament amb els elevats graus d'integració temporal que permet la llei”, afegeix.

Segons els estudis, l'exposició ocasional a sorolls de diverses freqüències i d'alta intensitat (95-100 dB), com la música a les discoteques, produeix el que s'anomena fatiga auditiva. Les conseqüències són una pèrdua temporal de la capacitat auditiva que es recupera en un temps directament proporcional al temps d'exposició. Banús també insisteix en que “un ambient sorollós dificulta la comunicació interpersonal oral. L'individu es manifesta més nerviós i més agressiu, presenta signes de fatiga i de labilitat emocional”. A més, adverteix que “el soroll de fons dificulta la capacitat de concentració i l'aprenentatge”; i avisa que “en el treball augmenta el risc de cometre errors i l'accidentalitat”.


Més sobre el tema: Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCCA)

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article