Un 4% de pisos hipotecats van a subhasta

La majoria dels immobles subhastats passen a ampliar l'estoc de bancs i caixes


Entre el 80% i el 90% de les subhastes d'immobles que s'estan celebrant actualment a l'Estat, queden desertes. El principal motiu és que els preus de sortida a subhasta, tot i regulats, són superiors al valor de mercat. La llei d'enjudiciament civil permet al creditor -en la majoria de casos l'entitat financera- quedar-se amb el pis només pel 50% del seu valor, fet que segons els experts distorsiona el sector a mig i llarg termini. El portal Idealista.com recull les opinions en aquest sentit de Jaime Álvarez, responsable del web especialitzat Subasta Pública

Cada vegada s'organitzen més subhastes, no només de pisos, també de joies, vehicles, mobiliari, però en el cas dels pisos, entre un 80% i un 90% queden desertes. El creditor té, aleshores, l'opció de quedar-se aquell immoble a meitat del preu del mercat, i això comporta que els bancs i caixes ampliïn el seu estoc de pisos, generant tensions en el mercat immobiliari, ja que, aquests pisos són els que majoritàriament venen les entitats en les fires del sector, segons Àlvarez.

La taxa mitjana del valor dels 14.000 pisos que s'han subhastat durant el 2009 a l'Estat espanyol era d'uns 280.000 euros. De fet, la majoria eren per un preu inferior, però ja se sap que les estadístiques no donen el preu de la majoria. En aquest cas, ressalta Àlvarez, ha hi finques com una subhastada a València per 63 milions d'euros, que distorsiona considerablement el preu de la mitjana.

Entre les dades del resum anual destaca Alacant com una de les províncies que ha tingut més subhastes i també que les caixes d'estalvi utilitzen més aquest sistema que els bancs, tenen un 23% més de fallides.

El percentatge d'hipoteques que acaben amb subhasta va arribar al 2009 a un 3,92%, molt similar a la taxa de morositat de les entitats financeres. Segons el Banc d'Espanya, les subhastes són un indicador retardat de la morositat bancària, així és provable que aquest any augmenti el nombre de subhastes fins a superar el 5%, el mateix percentatge al que ha arribat la morositat de les entitats financeres durant els últims mesos.


  Més informació:  El Idealista

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article