Les disputes per la pesca de tonyina vermella pugen de to


La Unió Europea té previst incloure la tonyina vermella, com a espècie en vies d'extinció a la llista CITES, circumstància que impedirà la seva pesca i comercialització. La decisió respón a l'alt índex de captures que pateix aquesta espècie i que posa la seva supervivència en perill. El 80% de la que es pesca a la Mediterrània és exportada al Japó. La decisió del Parlament Europeu ha estat recolzada pel príncep Albert de Mónaco i, d'aprovar-se, perjudicarà els pescadors de tonyina vermella de Catalunya i d'altres llocs de l'estat.

De fet els pescadors es queixen que la inclusió de la tonyina vermella a la llista CITES és un mal precendent perquè es tractaria de la primera especie comercial que s'inclou en la llista. El debat ha servit també perquè sorgeixin acusacions entre llotges. Així les andaluses acusen les catalanes d'usar arts de pesca que esgoten els recursos de tonyina vermella del Mediterrani. Però les dades del Ministeri contradiuen la versió que acusa les arts de pesca catalanes: L'any passat es van pescar a Catalunya 1.166.690 kg de tonyina vermella, mentre que el port de Cadis en va acumular 1.209.166 kilograms.

El Parlament Europeu va adoptar fa uns dies una resolució que recolza la prohibició del comerç d'animals en perill d'extinció, entre les quals, la tonyina vermella. Els eurodiputats demanen, alhora, una compensació financera pels sectors que es vegin afectats per la mesura. En la resolució, els parlamentaris demanen a la Comissió que prohibeixi el comerç internacional de diferents espècies però que tingui en compte una excepció per al comerç nacional, la qual cosa permetria la pesca costanera convencional. D'altra banda, demana un control més estricte i endurir les sancions contra la pesca il.legal. El Consell de Ministres del proper 26 de febrer haurà d'adoptar un acord conjunt.

Vídeo del debat al Parlament Europeu:



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article