La Noguera presenta oli d'oliveres del Montsec en perill d'extinció


L'oli que es presenta sota el mateix nom del projecte "Oliveres trobades" és d'alta gamma i s'extreu de les olives rogeta i sarruda. De la collida de 2009 se n'han fet 600 ampolles que són el primer fruit d'una iniciativa que busca recuperar producció autòctona. "Oliveres trobades"  s’emmarca en el projecte ‘Trobades, per la salvaguarda de la biodiversitat agrària’ promogut per Slow Food Terres de Lleida.

El col.lectiu s'ha dedicat a fer una recerca de les varietats d'oliveres centenàries poble a poble, ha fet des de la collita fins a l'etiquetatge. El projecte compta amb el suport del Consell Comarcal de la Noguera, la Diputació de Lleida i "La Caixa".

La iniciativa busca però la complicitat de la resta de productors d'oli de la zona i espera que s'apuntin al projecte en les pròximes collites. A canvi, se'ls ofereix la promoció del producte a través de la Xarxa Internacional d'Slow Food. La producció enguany s'ha fet  al Molí dels Tords.

Aquesta és una iniciativa que funciona des de l’any 2007, amb l’objectiu de conservar i dinamitzar les varietats tradicionals a les comarques de Lleida. L'any 2008, el projecte va rebre un fort impuls amb l’acord entre l’associació Slow Food Lleida i el consell comarcal de la Noguera per a prospectar i promoure les varietats i productes d’aquesta zona. Fruït d’aquesta recerca, s’està conservant nombroses varietats hortícoles, cereals, fruiters i vinya, a més de les oliveres. Les més interessants d’aquestes entraran en el catàleg de Slow Food Internacional com a Baluards Alimentaris.

Els Baluards són estratègies de dinamització econòmica per augmentar la viabilitat de determinades produccions locals basades en varietats i races autòctones. En cadascun d’ells, s’hi agrupen diversos pagesos que, amb el suport de la xarxa de restaurants i consumidors de Slow Food, poden millorar la comercialització directa d’aquests aliments.

A Catalunya, són Baluards la mongeta del ganxet i el vi de malvasia de Sitges. Actualment, s’han iniciat els passos perquè els olis d’Oliveres Trobades arribin a ser Baluards.

Slow Food Terres de Lleida treballa per estendre el projecte a d’altres comarques.

Més informació: Oliveres Trobades

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article