Presenten l'informe "Ecoturisme a Catalunya. Una alternativa al turisme de la natura"


L'informe "Ecoturisme a Catalunya. Una alternativa de turisme a la natura" es presentarà el divendres 27 de novembre al Palau Robert de Barcelona. Ecoturisme, presenta Catalunya com una de les regions turístiques líders a escala mundial, és la principal destinació turística de l’Estat Espanyol i una de les més importants d’Europa. Aquesta importància del turisme en l’economia catalana s’ha traduït en aportar més del 12% del PIB del país, però també en generar importants impactes sobre el territori pel fet de seguir un model poc sostenible. Ara el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) han iniciat un procés d'avaluació i debat del model turístic al nostre país. La reflexió és al voltant d'alternatives que evitin l'estacionalització o la concentració excessiva tan de beneficis econòmics com d'impactes i massificació. És en aquest procés de canvi que l'Ecoturisme es valora com una modalitat amb mólt de potencial.

En l'acte de presentació hi participaran entre d'altres,  Xavier Basora, coordinador de l'informe, Jordi Palau, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i Emili Mató, director del Consorci Vies Verdes de Girona, exposaran els punts forts i les oportunitats de millora en iniciatives reals de turisme sostenible a la natura. Ramon Arribas, director del CADS i el Conseller Huguet al capdavant del DIUE.

El terme ecoturisme s’utilitza a Catalunya des de fa pocs anys, però té al darrere uns fonaments teòrics i pràctics desenvolupats per nombrosos estudis i investigacions, i a més compta amb el suport d’institucions públiques, entitats no governamentals i empreses privades de molts països d’arreu del món. Perquè a una activitat turística se li pugui posar aquest prefix “eco”-, i per tant passi a ser una forma de turisme sostenible, s’han consensuat un seguit de principis bàsics que s’han de complir. Aquests principis fan de l'ecoturisme una forma de turisme sostenible, atès que:

- Contribueix a conservar el patrimoni natural i cultural dels indrets que es visiten.
- Contribueix a millorar la qualitat de vida de les poblacions locals, incloent-les en els processos de planificació de l'ecoturisme, i promou que siguin empreses petites i de propietat local les que es beneficiïn dels ingressos derivats.
- Procura reduir al màxim els impactes negatius sobre l'entorn natural i respecta la cultura i les tradicions locals.
- Inclou elements interpretatius i educatius per informar i conscienciar els turistes sobre la necessitat de conservar la natura, la biodiversitat i el patrimoni cultural associat.

El projecte pretén posar en contacte el conjunt d’agents socials, entitats públiques o privades relacionats amb el turisme i el medi natural per a facilitar una promoció més important de l’ecoturisme i afavorir la bona col.laboració i comunicació entre tots ells.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article