Gallecs s'incorpora als espais protegits després d'una llarga espera

La Plana del Vallès mantindrà aquest espai agrícola de gran biodiversitat


La Generalitat ha acordat la incorporació de la zona de Gallecs com a un espai del Pla d’espais d’interès natural (PEIN). Amb aquesta inclusió es protegeix un dels antics paisatges més característics de la Plana del Vallès. Aquesta zona d’interès natural acull una gran diversitat biològica i riquesa natural, precisament pel manteniment de l’activitat agrícola i la conservació de clapes de bosc i bosquina d’alzinars litoral i boscos de ribera seguint els cursos fluvials.

Amb la inclusió definitiva al PEIN, el Govern recull la voluntat dels municipis i la ciutadania que des de fa anys reivindiquen la seva merescuda protecció, no només pels seus alts valors naturals, sinó també pel paper de Gallecs com a nexe biològic entre les serralades litorals i els espais naturals de l’interior.  A banda del patrimoni natural, la incorporació al PEIN dóna valor a l’església de Santa Maria de Gallecs i a masies de l’entorn, un patrimoni arquitectònic notable que identifica aquell paisatge.

Malgrat les transformacions que ha sofert la perifèria d’aquest espai en els darrers anys, Gallecs, on predominen els conreus herbacis extensius de secà, ha permès que s’hagin identificat diverses comunitats vegetals d’elevat valor com a hàbitat de les espècies d’aus nidificants, migradores i hivernants vinculades als espais oberts.

A cavall entre el Vallès Oriental i Occidental, Gallecs té una superfície total de 698,91 hectàrees. L’espai comprèn dues unitats separades per l’autopista AP-7. La delimitació ve establerta fonamentalment per les finques de titularitat pública previstes al Pla director urbanístic de l’ACTUR Santa Maria de Gallecs, amb l’excepció del camp de tir i del Pla parcial de la riera de Caldes, ja que no compleixen els criteris per formar part del PEIN.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article