La "Urbanalització" a debat


Els costos socials de la proliferació d'urbanitzacions construïdes en terrenys que no disposen de cap tipus d'infraestructures són un dels temes que Francesc Muñoz, professor de Geografia de la UAB, s'ha dedicat a denunciar sempre que ha tingut ocasió. Va ser el primer en batejar aquest fenomen com a "Urbanalització". Aquest dijous, participarà en un debat sobre el tema a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, en el que també intervindran Josep Ramoneda, director del CCCB, Joan Romero, Catedràtic de la UV i Jordi Bernado, arquitecte i geògraf.

Sota el lema "Urbanalització: Paisatges copy&paste" la trobada pretén analitzar les repercussions socials i econòmiques que suposa la manera en què s'ha urbanitzat el territori durant els últims anys, sense tenir en compte l'entorn paisatgístic ni l'estil de vida que imposen a les persones que hi resideixen.

Muñoz, autor del llibre "Urbanización. Paisajes comunes, lugares globales" argumenta: "Tot acaba semblant-se; arreu reconeixem espais configurats idènticament a l'altra punta de món. Els paisatges s'han tornat comuns i els llocs han esdevingut globals". El geògraf  ha batejat aquesta maniobra de copy&paste amb el neologisme creat per ell mateix "urbanalització". "La construcció d'espais s'ha tornat banal" retreu, "afectats per aquest fenomen els espais perden identitat i acaben sent còpies de còpies, cobrint sense límits el territori i imposant els estils de vida que porten associats".

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article