El canvi climàtic: nou repte per als professionals de la salut

The World Health Summit obre les portes demà a Berlin


Si no es prenen mesures serioses per a reduir les emissions globals de diòxid de carboni en la cimera sobre el clima d'aquest desembre a Copenhague, els habitants del planeta poden acabar tenint greus problemes de salut. Aquest és l'eix principal que guiarà la cimera Mundial de la Salut que se celebra a partir de dimecres a Berlin. Més de 500 representats  internacionals provinents del món de la política, dels negocis, de la ciència o de la societat civil obriran el debat sobre els reptes de la salut al segle 21, partint de la base que "la salut és un dret humà universal".

Els dirigents de col.legis professionals i col.lectius mèdics veuen el canvi climàtic com una de les majors amenaces i el fan responsable de 300.000 morts cada any. Els experts temen que els polítics amb veu a Copenhague es mostrin indecisos a l'hora de prendre les decisions dràstiques que caldrien per a lluitar contra el canvi climàtic, condicionats per la confusió que genera la inestabilitat econòmica actual. Demanen que els professionals dedicats a la medicina utilitzin la seva influència en la societat per a combatre aquest repte.

Segons els científics, els més afectats per l'escalfament global serien els països en vies de desenvolupament on les temperatures altes i les llargues sequeres agreujaran l'escassedat d'aliments i la propagació de malalties a conseqüència de la contaminació de l'aigua.

Però no només els països pobres hi sortirien guanyant, ja que si es redueixen les emissions, els països del primer món també podran gaudir d'un aire més net alhora que es dinamitzarà canvi d'hàbits com adoptar una dieta baixa en petjades de carboni -menjar menys carn- o fer més exercici reduint l'ús del vehicle privat. Uns gestos que van relacionats amb menys obesitat, menys casos de diabetis i també la reducció de determinats casos de càncer.

Divuit col.lectius de professionals de la medicina vaticinen en un document publicat conjuntament, previ a la cimera, que "ara tenim l'oportunitat i també l'experiència científica que potser ens pot ajudar a interpretar l'evidència" i asseguren que estan preparats per dirigir aquest debat ja que gaudeixen de la confiança dels seus pacients i de la població en general. Demanen als col.legues metges que exigeixin als polítics que tinguin presents els fets concrets que ja s'han identificat en relació al canvi climàtic i actuïn en conseqüència.

Les estratègies davant la pandèmia internacional i l'impacte de la crisi financera mundial sobre la salut i l'atenció de la salut són d'altres punts als que el programa de la Cimera dedica una atenció especial.


Enllaç: World Health Summit

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article