L'ús de lleixiu es bo pel control d'algunes al.lèrgies però augmenta el risc d'alteracions respiratòries


El clor o el lleixiu són productes d'ús tradicional per a blanquejar, netejar i desinfectar. La seva utilització és un hàbit ben estès arreu del món amb diferències notables entre països: El lleixiu és a un 92% de les llars espanyoles mentre que a Suïssa només l'utilitzen un 17%. La pràctica de netejar amb aquests productes té més de 200 anys d'història i ara ha estat objecte d'estudi per la seva associació amb algunes alteracions de la salut.

Investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar) han observat que l'ús domèstic del lleixiu s'associa a una menor sensibilització als al·lèrgens, tant els de l'interior de les cases (per exemple els de gat) com els de l'exterior (els dels pol·lens). Alhora, van observar una incidència elevada en els símptomes respiratoris que no tenen a veure amb al.lèrgies,  entre aquelles persones que usaven lleixiu quatre o més dies a la setmana.

L'estudi que es publica en el Journal of Allergy and Clinical Immunology, ha analitzat 3.626 persones de 10 països europeus que s'encarregaven de dur a terme la neteja dels seus domicilis

Estudis anteriors ja havien mostrat que l'ús professional del lleixiu s'associava a símptomes respiratoris i se sabia que el lleixiu era capaç d'inactivar els al·lèrgens, fins i tot arribant a reduir el risc d'al·lèrgies en nens.

Els participants en l'estudi van aportar dades sobre un paràmetre que mesurava quatre al·lèrgens ambientals. També es va tenir en compte amb quina freqüència usaven lleixiu, així com la naturalesa dels seus símptomes respiratoris. A les cases dels participants també es van mesurar els nivells d’al·lèrgens d'àcars de la pols domèstica i de gat a la pols dels matalassos.

Malgrat els resultats, els autors de l'estudi adverteixen que encara són necessaris nous estudis per poder explicar aquesta relació i per avaluar les implicacions per a la salut pública.

Més informació: IMIM

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article