Un britànic navegarà en un vaixell d'ampolles de plàstic per a denunciar l'acumulació de deixalles als oceans


David de Rothschild, un britànic milionari amb un cognom associat a la gran banca, s'ha proposat navegar en un vaixell d'uns12 metres fet amb ampolles de plàstic buides. El destí: la "gran parcel.la d'escombraries" que sura en el Pacífic. La intenció és començar el llarg viatge l'abril vinent des de San Francisco. Amb aquesta iniciativa Rothschild vol alertar al món de l'amenaça de contaminació d'aquest abocador marí. Es tracta d'una important concentració de residus -en la major part plàstics- de dimensions que superen en cinc vegades la mida de Gran Bretanya. La massa plàstica s'ubica al Pacífic, entre Califòrnia i Hawai, i s'ha anat configurant amb els anys, dibuixada per les corrents marines.

El vaixell que utilitzarà Rothschild en la seva aventura, s'anomena Plastiki, en record del Kon-Tiki, bot de troncs i cànem que va utilitzar  Thor Heyerdahl, l'explorador noruec i escriptor, per demostrar que els indis de sud-america es podrien haver instal·lat a la Polinesia.

El plàstic que no és biodegradable es manté en algun lloc del planeta, explica Rothschild a The Times on line. Els investigadors estimen que dels 100 milions de tones de plàstic que es fabriquen cada any, un 10% va a parar al mar.

D'aquesta gran massa de plàstics acumulats a l'oceà fa anys que se'n parla. Prové d'abocaments des dels vaixells o les plataformes petrolieres, la resta ve de terra. Científics com Marcus Eriksen, director de recerca de l'Algalita Marine Research Foundation (EUA) fa temps que adverteixen dels perills d'aquesta "sopa de plàstic", i alerten que, a més de representar un desastre pel medi i per la fauna marina -moltes aus i mamífers marins han mort per ingerir encenedors, raspalls de dents, xeringues...- també és un risc per la salut dels humans. 'El que entra a l'oceà també entra en els animals que hi viuen i amb aquests passa al nostre plat', conclou Eriksen.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article