Les petrolieres vaticinen que els preus ja toquen fons

El barril de Brent ja es paga a 59 dòlars en el mercat de futurs


El barril de Brent es pagava aquest divendres a 44 dòlars un preu que, pel que sembla, ja toca fons. I si no els moviments que ja han començat a fer les companyies petrolieres acumulant matèria prima evidencia, segons el diari econòmic Bloomberg, que és possible un encariment a mig termini.

Els preus han caigut bruscament des del juliol passat , el barril val ara 100 dòlars menys que aleshores, però sembla que les petrolieres no confien en l'estabilitat de la situació tot i que la davallada de consum ha estat històrica i es remonta a una demanda mundial de nivell de 1983 . La important retallada de producció que va acordar l'Opep ara fa un mes també va ser de les més aparatoses i, el temor general, és que l'organització de països productors torni a retallar el subministre si els preus no aturen la davallada.

Les petrolieres mouen fitxa amb la previsió que, si es confirmen els auguris d'un inici de recuperació de les economies europea i nordamericana a finals de 2009 i principis de 2010, el cru remonti preus.

Mostra de tot plegat és que el barril de Brent tot i que es cotitza ara al voltant de 44 dòlars, es paga a 59 dòlars en el mercat de futurs, és a dir, el que ha de ser subministrat a partir de gener de 2010. Companyies com BP, Royal Dutch i Citigroup en la divisió de matèries primeres, han començat ja a acumular petroli a la costa d'Escòcia. Emmagatzemar, assegurar i finançar la compra de cru té uns costos que, a mig termini, les companyies consideren que ja poden ser compensats.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article