Aquest Nadal ja es poden trobar a la venda les joguines més "eco"

El projecte Ecojoguina promou la investigació i la venda de joguines ambientalment més correctes


Aquest Nadal ja són al mercat els primers productes de quatre empreses catalanes que han participat en el programa pilot "Ecojoguina". Es tracta d’un projecte de demostració d’ecodisseny al sector de la joguina en components com els electrònics. Així s'han pogut incorporar millores en l'aspecte sostenibles com la reducció de materials no reciclables en joguines com Winnie, Cuentos y Canciones, d’IMC Toys, Conector, d’Educa Borràs, Kit digital, de NINCO o l'Electronic Lap counter System, d’IBB.

El projecte ha estat coordinat pel Grup d’Investigació en Gestió Ambiental de l’Escola Superior de Comerç Internacional que s'ha dedicat a investigar, en col.laboració amb aquestes empreses, els impactes ambientals dels productes aplicant metodologia i disseny més ecològics i criteris de reciclatge, tenint en compte tot el cicle de vida de la joguina.

En el projecte han participat tres organismes de la Generalitat –el CIDEM, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Agència de Residus de Catalunya-,

Fruit del treball, s’han pogut incorporar una sèrie de millores en les joguines:

Winnie, Cuentos y Canciones, d’IMC Toys: Substitució d’alguns components electrònics per d’altres menys de contaminants (metalls), reducció de la quantitat de plàstic emprat, reducció del consum energètic durant l’ús, i ús de materials reciclats.

Conector, d’Educa Borràs: Introducció d’una làmina d’educació ambiental, reducció de la quantitat de materials utilitzats, reducció del volum per tal d’optimitzar el transport, i marcatge dels plàstics per facilitar-ne el reciclatge.

Kit digital, de NINCO: Incorporació de plàstic industrial reciclat, i consells a l’usuari sobre com disminuir el consum d’energia durant l’ús. Aquest producte ja presentava molts aspectes positius des del punt de vista ambiental.

Electronic Lap counter System, d’IBB: Substitució d’alguns components electrònics per d’altres menys de contaminants, i disminució de la quantitat d’embalatge emprat.

A banda de l’ecodisseny dels productes de les empreses participants, el projecte ha constituït una implicació de nombrosos actors relacionats amb el mercat de la joguina (productors, distribuïdors, consumidors, gestors de residus o representants de l’Administració i la recerca) que estan preparant un pla d’acció per a l’ambientalització del sector de la joguina. També s’ha elaborat un manual d’ecodisseny i comunicació ambiental com a guia pràctica per a l’aplicació del disseny ecològic en la indústria de la joguina.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge preveu iniciar l’any 2009 l'aplicació d'una categoria específica d’ecoetiqueta per al sector de la joguina, que permeti identificar aquells productes que respecten el medi ambient.

Paral·lelament, i en col·laboració amb la Fundació ECOTIC, s’han endegat unes proves pilot de recollida de joguines en escoles de primària i secundària per a la reutilització i reciclatge de joguines amb components elèctrics i electrònics. El Nadal passat la campanya es va fer a Molins de Rei i Esplugues de Llobregat i després d’aquestes festes es farà a Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Igualada, Manlleu, Moià, Mollet del Vallès, i el Pont de Vilomara.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article