El programa Ocell de Foc reivindica el caràcter innovador en l'atenció a la salut mental del jovent

Promoure la cultura de la participació entre el jovent i el seu benestar emocional tractat des d'una mirada comunitària va ser algunes de les reflexions durant la jornada


Més de 80 persones vinculades al programa Ocell de Foc, que vetlla per donar respostes comunitàries a la situació del jovent amb problemes de salut mental, d’arreu de Catalunya van compartir una jornada de treball per fer balanç i posar en comú les seves experiències, el passat 29 de febrer a la Nau Bòstik de Barcelona. 

 “Ocell de Foc ha demostrat ser un programa viu que es nodreix de la participació dels nuclis d’arreu del país, de les entitats que hi participen i de les veus de les persones a qui va dirigit: el jovent”, va destacar el director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Juli Silvestre, en la primera trobada del 2024 de la Xarxa Ocell de Foc. 


En aquesta línia, la subdirectora general de Treball en la Diversitat i el Tercer Sector, Isabel Garcia, va afegir que “des de la Direcció General creiem en aquest projecte, ja que ha donat molt bons resultats en el primer any -més de 22.000 joves atesos- i el volem reforçar. El programa Ocell de Foc ha resultat ser innovador i un exemple de bones pràctiques en matèria d’acció comunitària i d’enxarxament”.

La jornada va comptar amb una taula rodona centrada en reflexions i experiències inspiradores on van participar representants dels nuclis del programa Ocell de Foc de Terres de l’Ebre, Neus Sabater; del Vallès Oriental, Joan Gener i Enric Miravitlles; de Ciutat Vella-Eixample, Alba Segarra; del Penedès, Roberto Perdomo, i de Sants-Montjuïc-Les Corts, Alexis Jiménez així com l'assessor del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Josep Lluís de Peray.

En aquest espai, es va reflexionar sobre diversos temes:

  • El benestar emocional del jovent requereix ser tractat amb mirada comunitària. És a dir, per promoure el benestar emocional dels joves és imprescindible treballar en xarxa amb tots els agents del territori (espais i centres juvenils, equipaments esportius i culturals, centres educatius, àrees bàsiques de salut, entre d’altres).

  • Cal promoure la cultura de participació entre el jovent, acompanyant-los en el procés d’identificació dels seus desitjos i interessos. En aquest sentit, és necessari trencar amb la lògica individualista i fer que arrelin en els seus territoris per promoure el seu benestar emocional i el de la comunitat.

  • El desenvolupament laboral en el camp de l’economia social aporta grans beneficis a aquest col·lectiu i es veu revertit en el seu benestar emocional: en primer lloc, els permet treballar amb un enfocament orientat a les persones i les seves necessitats, un aspecte que atorga propòsit a la feina feta. En segon lloc, els permet treballar en espais amb una gestió democràtica, on la seva veu és escoltada i tinguda en compte. Per altra banda, l’economia social facilita l’arrelament al territori, ja que els projectes fets estan orientats a la comunitat del territori.

 

La jornada va finalitzar amb una dinàmica col·lectiva per reflexionar sobre el pla de treball de la Xarxa Ocell de Foc amb les persones participants dels diferents nuclis territorials.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article