Els centres de fauna de la Generalitat atenen prop de 19.000 animals el 2020, un 16% menys que el 2019

La majoria són ocells per caigudes del niu


Els Centres de Fauna Salvatge de la Generalitat han atès durant el 2020 un total de 18.845 animals, un 16% menys que el 2019 com a conseqüència de la pandèmia i les limitacions de mobilitat que comporta. Segons l'última memòria d'aquests centres, la majoria són ocells (79%), seguits de lluny per rèptils (11%) i mamífers (9%). La major part dels ingressos ha estat motivat per caigudes de niu (8.739), així com traumatismes per col·lisions (2.526), traumatismes d'origen desconegut (1.833) i captures il·legals (1.216), entre altres. El Departament de Territori i Sostenibilitat compta amb set centres de fauna repartits pel territori, quatre dels quals tenen activitats regulars de recuperació, a més de programes de cria en captivitat.

Aquests centres tenen com a funcions principals rehabilitar i alliberar els exemplars de les espècies autòctones que ingressen i participar en programes de cria en captivitat d'espècies amenaçades. Els centres de fauna tenen un paper important en la conservació de la biodiversitat, amb tasques tècniques, d'investigació, d'obtenció de material científic i de formació i sensibilització i educació ambiental.

Pel que fa a les entrades totals als centres amb tasques de rehabilitació, el Centre de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda) ha atès 12.505 animals; Vallcalent (Lleida), 3.650; Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d'Empúries), 1.993 i Canal Vell (Deltebre), 697. A més d'aquests quatre que atenen i recuperen fauna salvatge, altres tres centres propis es dediquen exclusivament a programes de cria en captivitat. Són Pont de Suert (El Pont de Suert), Centre Ictiològic del Delta de l'Ebre (Amposta) i Molí de les Fonts (Olot).

La Generalitat manté acords amb quatre centres més per a la recollida, recuperació i cria en captivitat de fauna: el Centre de Recuperació d'Animals Marins de Catalunya (CRAMC), en col·laboració amb la Fundació CRAM; el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), en col·laboració amb l'Ajuntament de Masquefa; el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera (CRTA), en col·laboració amb l'Associació Amics de la Tortuga de l’Albera, i el Centre Camadoca, en col·laboració amb l'Associació ADEFFA. També hi col·labora l'Hospital Mediterrani Veterinaris, de Reus.

Pel que fa a la cria en captivitat, s'han desenvolupat diversos programes als centres propis i col·laboradors. S'han criat 171 exemplars de cranc de riu autòcton (Astropotamobius pallipes) al centre de Molí de les Fonts. Quant a peixos, s'han obtingut 6.051 exemplars de samaruc (Valencia hispanica) i 463 de llopet de riu (Cobitis paludica). En total, l'estoc de peixos és de prop de 15.000, incloent les espècies esmentades i el fartet (Aphanius iberus), l'espinós (Gasterosteus aucleatus) i la rabosa de riu (Salaria fluviatilis).

Pel que fa al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), Torreferrussa i Pont de Suert han obtingut 626 larves el 2020 i n'han alliberat 235. De tortuga d'estany (Emys orbicularis), el centre de Canal Vell ha aconseguit 171 cries i de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), el CRARC i particulars autoritzats integrats en el programa n'han obtingut 357.

El balanç de cria en captivitat d'ocells indica un total de 177 polls nous; en concret, 7 de trencalòs (Gypaetus barbatus) als centres de Vallcalent i Torreferrussa; 59 xoriguer petit (Falco naumanni) a Torreferrussa; 64 trenca (Lanius minor) i 38 d'òliba (Tyto alba) a Vallcalent. A Pont de Suert, 9 cries de visó europeu.

Aquests centres també impulsen els alliberaments assistits d’animals (hàckings) per garantir-ne l'adaptació progressiva al medi. Així, se cedeixen polls criats en captivitat, sobretot d'òlibes, o ingressats en els centres de fauna propis i al centre de Camadoca, a Ajuntaments i altres institucions i particulars, perquè els alimentin i en tinguin cura durant les primeres setmanes. Durant el 2020, es van autoritzar un total de 25 alliberaments assistits, amb un total de 56 exemplars d'òliba.També s'han autoritzat 41 cessions d'animals considerats irrecuperables a nuclis zoològics autoritzats amb finalitats educatives.

Els centres de fauna van elaborar l'any passat 1.019 informes forenses, un 30% més que l'any anterior. Sobretot, per temes vinculats a electrocucions, enverinaments, comisos i trets de bala.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article