262 entitats reclamen “l’aprovació urgent” de l’Agència de la Natura

Consideren que és “una oportunitat per revertir la precarietat de les polítiques ambientals” a Catalunya


El manifest promogut per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que reclama "l'aprovació urgent" de l'Agència de la Natura compta amb l'adhesió de 262 entitats majoritàriament ambientalistes i més de 2.296 persones a títol personal. El manifest que veu en l'agència la "oportunitat per revertir la precarietat de les polítiques ambientals" de Catalunya va sorgir fa unes setmanes després de l'aparició d'algunes veus crítiques, principalment de propietaris. El text defensa que els discursos "contra la necessitat" de les polítiques ambientals "són temeraris i responen únicament a l’interès privat per sobre de l'interès comú". Està previst que aquesta agència es porti a debat i votació el proper 17 d'abril al Parlament de Catalunya.

El manifest exposa que "fa més de tres anys que la majoria de grups parlamentaris estan treballant en la preparació d’aquesta llei, comptant amb la participació dels diferents actors del territori i donant resposta a una petició històrica del sector acadèmic i ambiental i de bona part de la societat". Indica que "per a trobar un consens de mínims que facilités la seva aprovació" l'agència només desplega les competències en medi natural que actualment té el Departament de Territori i Sostenibilitat i no modifica el règim competencial d’altres departaments ni dels ajuntaments.

"L’Agència també respon a la necessitat de tenir una administració àgil i eficaç que tingui capacitat pressupostària i que generi procediments menys burocratitzats", apunta el text. Afegeix que "l'Agència i les polítiques de conservació han de ser un impuls definitiu del desenvolupament socioeconòmic de les àrees rurals".

En una nota de premsa la XCN apunta que l'Agència ha de vincular les polítiques ambientals i les polítiques sectorials "que històricament han estat descoordinades", donar suport suficient a les entitats del tercer sector i promoure el treball conjunt amb el territori, així com la participació directa de la societat civil que habita als espais rurals, costaners i urbans.

Recorden que per seguir l’Estratègia sobre la biodiversitat 2030 i l’estratègia “From farm to fork” de la Comissió Europea, els governs hauran de prioritzar la conservació de la natura, impulsar polítiques ambientals que assegurin la funcionalitat ecològica del territori i incentivar les activitats econòmiques sostenibles.

Afegeixen que en l’àmbit europeu, diversos països com Alemanya, Anglaterra, Escòcia o França disposen d’agències d’aquest tipus, però amb majors competències que la proposta catalana. Per això demanen "fer un salt endavant i anar en la direcció que marquen els estàndards comunitaris actuals".

"L'Agència de la Natura és només un primer pas cap al conjunt de noves polítiques que cal implementar a Catalunya", exposen. En aquest sentit reclamen "un Departament de Medi Ambient amb les competències i recursos suficients que tingui capacitat d’impulsar polítiques transversals", així com l'aprovació d'una llei de biodiversitat "que actualitzi, ordeni i posi les bases de les polítiques de conservació a Catalunya".

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article