Científics internacionals adverteixen del risc "real i potencial" dels contaminants emergents en l'aigua

Afirmen que cal una revisió "exhaustiva" de la legislació actual per garantir la sostenibilitat del cicle de l'aigua


Un grup de científics internacionals ha advertit del risc "real i potencial" que suposen els contaminants emergents en l'aigua, difícils de monitoritzar i, per tant, de controlar "malgrat la sospita que puguin tenir un efecte advers en la salut humana i dels ecosistemes".

Expliquen que cada dia milions de persones reben aigua potable amb el risc que contingui contaminants derivats de residus humans o animals, pesticides, del desgast del material de les canonades i infraestructures existents, o de la seva gestió ineficient. A banda, el creixement de la població ha fet augmentar l'ús de productes amb un major nombre de compostos químics. Afirmen que cada dia s'afegeixen 4.000 noves substàncies al catàleg oficial d'aquest tipus de productes.

A banda, el grup assenyala que cal una revisió "exhaustiva" de la legislació actual per introduir mesures "proactives" que avaluïn l'augment d'aquests contaminants i garanteixin la sostenibilitat del cicle de l'aigua amb aigua apta per a la seva reutilització.

En el grup de treball han col·laborat els investigadors Damià Barceló, director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), Javier Marugán, professor i investigador de la Universidad Rei Juan Carlos, i Ignasi Rodriguez-Roda investigador del ICRA i profesor de la Universitat de Girona.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article