Faran proves a l'AP-7 a Girona per preparar-la per vehicles autònoms

És un projecte europeu amb onze empreses i institucions del sector automobilístic


Del 12 al 15 de setembre es faran proves a l'AP-7 en el tram que passa per les comarques gironines amb un vehicle connectat a través d'una xarxa G5. La connexió li enviarà dades per provar diversos escenaris, entre ells un tram en obres o un embús. Es tracta del projecte europeu Inframix on hi participen onze empreses i institucions del sector automobilístic.

Un dels objectius del projecte és crear un model d'autopista que permeti un "tràfic ininterromput, previsible, segur i eficient a través d'una infraestructura vial híbrida" on els vehicles convencionals puguin circular amb els automatitzats en un futur, segons ha detallat Autopistes, companyia del grup Abertis i un dels socis del projecte. Segons avança la 'Ser', l'indret on es faran les proves és el tram gratuït de l'AP-7 a Girona, entre les sortides de Vilademuls i Girona Sud.

Durant els quatre dies de proves es faran simulacions amb un vehicle connectat a una xarxa G5 amb conductor al seu interior que enviarà dades al cotxe sobre tres escenaris diferents: assignació dinàmica de carril, obres a l'autopista i embús de trànsit. Així per exemple, en el primer cas s'avaluarà l'obertura d'un carril dedicat només a vehicles autònoms amb senyalització a la carretera com ara pintura al terra (és la imatge d'un vehicle blau i unes ones), panells digitals, la pantalla del vehicle o una 'tablet'. La idea és monitoritzar el cotxe i veure com reacciona a les indicacions que se li donen al fer-li canviar de carril davant un possible tram d'obres, accident o embús.

Per poder-ho portar a la pràctica, s'han hagut d'instal·lar tecnologies de detecció com ara sensors i comunicació G5 al lloc de les proves. Autopistes, companyia del grup Abertis i un dels socis participants, també ha liderat la creació de nova senyalització i altres elements físics amb l'objectiu de provar i avançar en la coexistència de vehicles convencionals amb d'altres d'automatitzats. També s'ha treballat en nous protocols de seguretat.

El principal objectiu és "dissenyar, actualitzar, adaptar i provar models d'autopistes capaces de gestionar el període de transició entre vehicles i convertir-se en la base per als sistemes de transport automatitzats del futur".

El projecte d'I+D, batejat amb el nom d'Inframix (Road Infrastructure ready for mixed vehicle traffic flows), està pensat sobretot en autopistes però els resultats més importants també es podrien implementar a carreteres urbanes. Les conclusions i detalls de les proves fetes a l'AP-7 a Girona es donaran a conèixer a Àustria el mes vinent.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article