Urbanisme suspèn, finalment, la concessió de noves llicències a primera línia de la Costa Brava durant un any

La moratòria abasta una superfície de 1.120 hectàrees i inclou projectes denunciats per SOS Costa Brava


Urbanisme ha aprovat, finalment, aquest dijous la moratòria per suspendre durant un any la tramitació de projectes urbanístics i la concessió de llicències d'obra nova a primera línia de la Costa Brava. La mesura, adoptada en una comissió territorial extraordinària, abasta una superfície de 1.120 hectàrees i inclou vuit dels projectes denunciats per la plataforma ecologista SOS Costa Brava.

En concret, la construcció de 33 xalets de luxe a Aigua Xelida a Palafrugell o d'un hotel a Begur. El secretari general d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha afirmat que no es poden incloure el projectes que ja tenen la llicència municipal d'obres. És una primera moratòria que afecta la franja de 500 metres del litoral però n'impulsaran una segona que implicarà tota la Costa Brava el 13 de febrer, quan aprovin l'avançament del nou pla director.

La mesura arriba després que aquest dimecres la plataforma SOS Costa Brava reclamés la signatura de la moratòria d'una vegada per totes. Més enllà de la moratòria, SOS Costa Brava, que ha celebrat la decisió, ha demanat al govern català que impulsi l'aprovació del Pla Director Urbanístic de la Costa Brava.

Segons la plataforma, aquest document ha de promoure la desclassificació dels sectors urbanitzables no desenvolupats i dels polígons de sòl urbà que afecten a zones forestals i que encara no estiguin desenvolupats. Per a un dels portaveus de la plataforma, Eduard de Ribot, aquesta via és l'única per garantir que “es preserva el paisatge” de la Costa Brava.

Les entitats també reclamen que la Generalitat protegeixi els terrenys amb pendents superiors al 20% i sòls amb valors naturals i paisatgístics de la Costa Brava. De la mateixa manera, la plataforma ambiental també està pendent de “com els ajuntaments traduiran la moratòria” amb aquells projectes que ja comptin amb una “llicència a mitges” d'obres, ha explicat Núria Vidal.

Denúncia urbanística a Sa Riera

En paral·lel, de Ribot ja ha anunciat que presentaran una “denúncia urbanística” a la nova urbanització dels Jardins Sa Riera Living, a Begur (Baix Empordà). En aquest cas, el projecte ja té la llicència d'obres i, per tant, queda exclòs de la moratòria del govern català. De tota manera, SOS Costa Brava ha avançat que “encara no s'ha edificat i som a temps d'evitar els 52 habitatges” que hi ha previstos.

Segons la plataforma, aquest és un dels projectes més importants que queda fora de la prohibició del govern català perquè “afecta a la baixada i els accessos de la cala” i podria provocar un important impacte paisatgístic.

D'altra banda, la plataforma es mostra satisfeta que la zona de la Pedrera, al costat de Sa Riera, sí que es pot incloure en la prohibició de les obres. De fet, de Ribot ha matisat que “l'obra ha començat amb moviments de terra i tala d'arbres”, però encara no hi ha una llicència d'obres i, per això, es podrà evitar la construcció de nous habitatges.

Des de la plataforma de SOS Aiguafreda han alertat que seguiran vigilant el futur de les urbanitzacions de Montcal i Font de la Salut, a Begur, que “segueixen posant en perill el futur del poble que ja ha superat amb escreix la seva capacitat de càrrega”.

La plataforma, en contra de la C-32

De la mateixa manera, Eduard de Ribot també ha detallat que una altra de les ofensives de la plataforma es centrarà en aturar l'ampliació de la C-32, l'autopista que ha d'unir Blanes i Lloret de Mar. El portaveu ha detallat que el traçat de la carretera "afecta a plans agrícoles de Blanes" i provocarà danys a la muntanya de Lloret de Mar. A més, SOS Costa Brava creu que aquesta carretera podria "desencadenar el desenvolupament de sectors urbanitzables" en aquella zona de Lloret de Mar. 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article