El 'recondicionament' un concepte que s'obre pas en el mercat de l'electrònica

La compra d'smartphones ja utilitzats representa avantatges per la butxaca i per al medi ambient


L'impacte ambiental del procés de fabricació de l'electrònica és un valor cada dia més present. Així, darrerement han sorgit diverses plataformes que es dediquen a 'recondicionar' telèfons mòbils, tauletes o ordinadors. Són productes que bé tenen algun defecte superficial de fabricació o bé que el propietari prefereix un darrer model i decideix posar l'antic a la venda, enlloc de guardar-lo en un calaix.

La producció d'un ordinador requereix 1,7 tones de materies (1,5 tones d'aigua, 22 kg de productes químics i 240 kg de combustible), mentre que durant el procés de fabricació s'emet tan de CO2 com un vol París-San Francisco. Tot i així, molts d'usuaris d'smartphones decideixen canviar-los mentre encara funcionen i ja és hora de tenir present els recursos que es necessiten per a fabricar-ne un de nou i els residus electrònics que deixa en algun racó del planeta el nostre consum. Aproximadament entre uns 15 i 20 kg cada any per habitant del primer món.

Davant d'això, per què no optar doncs per comprar de segona mà, una solució eficaç per reduir els impactes ambientals de l'electrònica i els electrodomèstics. En reutilitzar dispositius ja fabricats, aquestes compres no requereixen cap producció ni extracció de noves matèries primeres i eviten molts residus contaminants.

Tanmateix, no és difícil aconseguir compres segures i garantides de segona mà en aquest àmbit. Aquest és el motiu pel que estan despuntant en aquests moments diverses plataformes on line com Certideal, Back Market o ReCommerce. Són establiments que ofereixen dispositius electrònics (telèfons intel·ligents, ordinadors, tauletes, televisors), fins i tot aparells (màquines de cafè, microones, ...) amb l'objectiu de ser reutilitzats. Ho fan en col·laboració amb fàbriques certificades de reenvasament i els dispositius que ja s'han utilitzat són revisats per experts i posats en el mercat, gaudint d'una segona vida. En el cas dels mòbils, per exemple, s'hi poden trobar dispositius de marques reconegudes Samsung o iPhone, per preus rebaixats entre un 30 i un 70%. 

Segons un informe publicat per Counterpoint, el mercat mundial d'smartphones recondicionats ha crescut un 13% durant el 2017, xifra que suposa al voltant de 140 milions d'unitats. L'interés progressiu dels usuaris en aquest sector ha fet, fins i tot, que tan Amazon, Fnac tinguin el seu espai de comercialització de mòbils recondicionats.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article