Col·lectiu Ronda demanda l'Estat espanyol per la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes

La demanda presentada davant del TEDH denuncia la vulneració del deure d'elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social


La cooperativa d'advocats denuncia la violació del Conveni Europeu de Drets Humans per part de l'Estat espanyol per la vulneració del deure «d'elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social» i no garantir l'exigida «suficiència econòmica» als pensionistes.

La Marea Pensionista ha decidit recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per intentar revertir la decisió de l'Estat espanyol de revalorar les pensions per sota de l'increment del cost de la vida. Una tendència que ha perjudicat greument la supervivència d'un gran nombre de pensionistes. El Col.lectiu Ronda, posa de referència un recent anàlisi fet públic pel sindicat UGT, que constata com en el període comprés entre l'any 2010 i 2017, els pensionistes espanyols hagin perdut de mitja 670 euros l'any en termes de capacitat adquisitiva.

 
 La demanda elevada per Col·lectiu Ronda front al TEDH en representació de Domiciano Sandoval, membre fundador de la Marea Pensionista, invoca la vulneració per part de l'Estat espanyol tant del conveni 102 de la OIT -signat i ratificat per Espanya- com, de forma més específica, el Conveni Europeu de Drets Humans, el Codi Europeu de Seguretat Social i la Carta Social Europea.

El novembre de 2012 va entrar en en vigor el RDLlei 28/2012, anomenada de mesures de consolidació i garantia del sistema de la Seguretat Social, que, per primera vegada, imposava la decisió de revalorar les pensions de jubilació amb percentatges inferiors a l'IPC. La mesura ja en aquell moment va causar polèmica ja que, la nova norma, no només desvinculava les pensions de l'IPC si no que a més ho feia de manera retroactiva i es va aplicar ja al 2012 mateix tot i ser a punt de finalitzar. Aquell any l'increment final de les pensions va ser de l'1%, mentre que l'IPC s'havia situat prop del 3%. Una política que es va repetir l'any següent.

L'actuació del Govern va desencadenar una allau de demandes judicials reclamant l'import de les revaloracions segons l'IPC dels anys 2012 i 2013 i, fins i tot, la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional signat per 146 parlamentaris espanyols que finalment va ser desestimat.

Esgotada la via judicial a l'Estat espanyol, el recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans interposat per Col·lectiu Ronda esdevé, segons els promotors, la darrera possibilitat d'aconseguir que el govern espanyol faci marxa enrere en una reforma del sistema públic de pensions que aboca a l'empobriment progressiu de milions de pensionistes.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article