La denúncia de l'obsolescència programada ha reforçat el model d'economia col·laborativa a França


Fa ja cinc anys de les campanyes organitzades al país veí contra l'excés de residus coincidint amb la presentació del documental 'Comprar, llençar, comprar', de Cosima Doannoritzer. Tot plegat va derivar en una llei aprovada el 2015 sobre la Transició Energètica que pretén augmentar la producció d'energia verda. Entre les mesures aprovades inclou la persecució de l'obsolescència programada, qualificant-la de delicte que pot arribar a un càstig de 2 anys de preso i multes de fins a 300.000 euros.

A banda d'aquestes mesures, han sorgit un seguit de propostes, la majoria a través de les xarxes socials, promovent el concepte de reparar. Repari contra el consum excessiu? aquest és el lema que defensa 'Repair Cafè France', un lloc web que ofereix vídeos d'instruccions, consells per tothom que vulgui utilitzar el tornavís i reparar els seus objectes, el mateix que ofereix Comment Reparer, o Spareka  que també ven peces de recanvi, o We FixSave my Phone especialitzats en la reparació de telèfons intel·ligents i tauletes.

Davant de l'extensió d'aquest moviment, els fabricants s'han organitzat fan els seus primers passos cap a l'economia col.laborativa. És el cas de Leroy Merlin, que en col.laboració amb TechShop, ha organitzat tallers de la xarxa de col·laboració i ha obert un espai a Ivry sur Seine, on compta amb 150 màquines i disseny de programari, que posa a disposició d'interessats i estudiants, per apropar-se a la producció dels objectes. Reduir la complexitat i la inversió i permet als empresaris treballar amb menys risc. De la seva banda, Seb i Rowenta inclouen dins les seves promocions que venen productes amb garantia de 10 anys que inclou que durant 10 anys els consumidors podran adquirir peces de recanvi del producte que adquireixen.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article