Restauració sostenible: l'elaboració pròpia imprescindible


Aquesta és la idea que promou la nova legislació francesa per qualificar de restaurant als milers d'establiments que operen al país. El restaurant que així s'autoqualifica ha de garantir que els plats que ofereix són elaborats a la seva cuina a partir de matèries primeres. El projecte de llei  que està enllestint el govern francès adverteix que l'ús fraudulent d'aquesta declaració pot ser considerada com una pràctica comercial enganyosa i ser objecte de sanció.

La Ministra de Comerç i Turisme francès, Sylvie Pinel, ha presentat la darrera setmana el Projecte de Llei de l'artesanat, el comerç i les petites empreses. Entre d'altres, el projecte inclou la valoració de la figura del restaurador, diferenciant-lo dels professionals que es dediquen a 'escalfar plats'. Es pretén diferenciar l'elaboració pròpia de plats amb la restauració industrial. Fins i tot, s'han deixat sentir veus que els establiments anomenats restaurants haurien de etiquetar els productes congelats que ofereixen i també la procedència de la carn i el peix.

La llei pretén fer un pas més cap a la transparència davant del consumidor i marca la diferència entre restaurador artesanal i industrial. Així, tal com la llei aprovada l'any 1995 al país veí, la denominació de 'forn' només la podia tenir l'establiment elaborador de pa, també es pretén que ara es determini 'restaurant' a qui elabora els plats amb matèries primeres.

El sector industrial juga amb l'avantatge de la reducció de costos i el canvi d'hàbits de la societat, per això és important marcar la diferència, segons Pinel. Així, segons les estadístiques que esgrimeix mescoursespourlaplanete.com, l'estil de vida dels consumidors francesos ha variat en gran manera en els darrers anys, uns canvis que empenyen a consumir menjar ràpid. Ho mostren detalls com el temps que es dedica a dinar que ha passat d'1 hora i 30 minuts a finals dels anys 80, als 30 minuts de l'actualitat. La cuina tradicional francesa ha perdut durant els últims tres anys, 72 milions d'àpats.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Pepa Barcelona
1.

Oportuna iniciativa per part de l'estat veí. Si volem tenir salut, ara i demà, cal vetllar les materies primeres i els processos amb que les elaborem. La cuina industrial amb objectiu de lucre, o sigui tota, no hauria d'existir. Tranquilament.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article