Blackberry, Google Plus i Megaupload seleccionats per als Fiascos 2012


Fins al 27 de febrer es poden votar els finalistes a la 4ª edició dels premis Fiascos. De les 20 candidatures al guardó de fracàs tecnològic de l'any que han votat els internautes, en destaquen Blackberry i Megaupload o Google Plus i enginys que representen la tecnologia de la globalització com Nintendo 3DS, Tablet Touch d'HP o Voota.

Els Fiasco Awards són una iniciativa d'un equip de persones vinculades al sector TIC. El premi vol potenciar l'esperit crític i fomentar l'actitud positiva davant dels fracassos, que són una etapa    d'aprenentatge necessària per assolir l'èxit.

Argumentacions com a candidats al guardó:

Blackberry
El producte estrella de Blackberry és el seu sistema de missatgeria  propietari. Justament el fet que sigui propietari i la "seguretat" que    això aporta, és el principal argument de vendes de RIM davant de   tots  els seus competidors. No obstant això, l'octubre de 2011 el   sistema de  missatgeria es va col·lapsar i va trigar diversos dies a   recuperar el  servei. Pel que sembla, el volum de missatges gestionats   és tan elevat  que una fallada breu va generar un "tap" difícil de   resoldre sense  pèrdua de missatges.

Google Plus
L'estiu de 2011 Google llença el seu tercer intent de crear una xarxa    social pròpia. Abans ho havia intentat amb Wave i Buzz. Tot i que    Google va dir que aquest nou servei ja havia aconseguit en poques    setmanes més de 50 milions d'usuaris, les visites van caure en picat.    S'evidencia que és molt difícil competir amb Facebook, que segueix    sent la xarxa social de referència. Per quina raó els usuaris han de    fer l'esforç de migrar a una altra xarxa social si el producte és    massa semblant? A més de fer l'esforç addicional d'endur-te el teu    grup amb tu, ja que si no deixa de ser una xarxa social.

HP Touchpad
El 2009 Palm va intentar reinventar-se a ella mateixa amb el   llençament d'un nou sistema operatiu per a mòbils anomenat "webOS",    per competir amb l'iPhone d?Apple. Com que el maquinari de Palm no    estava a l'alçada, al cap d'un any, Palm va vendre-ho tot a HP, que va    trigar gairebé un any i mig a aconseguir una tablet amb webOS.  Només   49 dies després de la sortida al mercat,  HP anunciava que   abandonava  del tot webOS juntament amb tota la divisió de PC. En el   procés, HP ha  perdut gairebé un terç del seu valor en borsa.

La tecnologia de la globalització
La globalització és un concepte essencialment econòmic. Des del moment    que els capitals circulen per tot el món a través de les xarxes de    telecomunicació i són gestionats per sofisticats programes informàtics, el nostre món s'ha convertit en un sistema únic i cada    vegada més complex. La globalització ha generat creixement i riquesa a moltes parts del món, però també creixent desigualtat i sensació de    descontrol.

Megaupload
Creat el 21 de març de 2005 a Hong Kong per a oferir un servei  d'allotjament de fitxers, va arribar a tenir més de 150 milions d'usuaris i a ser una de les 50 webs més importants al món. Teòricament els usuaris havien d'utilitzar Megaupload com un disc dur    extern segur i fiable, però amb el seu tancament per part del FBI el proppassat gener i l'empresonament del seu màxim responsable,  tothom   que pensava tenir un disc "segur i fiable" se'n va quedar  sense de cop   i volta.

Nintendo 3DS
La nova videoconsola portàtil de Nintendo incorporava com a principal    novetat la possibilitat de reproduir imatges en 3D estereoscòpiques    sense necessitar ulleres especials. El Fiasco ha estat tant  tecnològic   com, sobretot, econòmic. D?una banda, els usuaris han  notat un   increment en la fatiga ocular en usar la tecnologia 3D  (l'empresa ha   rebut fortes queixes dels usuaris que es marejaven i  fins i tot   sentien nàusees), i un decrement considerable en  l'autonomia de   l'aparell (respecte a la versió anterior, la DS, en  la qual la bateria   permetia una autonomia d?unes 10 hores, la 3DS  tot just arriba a les   3-4 hores).

Voota
El projecte Voota va néixer com la idea que feia falta una web en la    qual els ciutadans poguessin opinar sobre els polítics i els partits,    i on els ciutadans poguessin moure una llista oberta dels polítics    millor valorats, en contrast amb les llistes tancades i oficials de    l'actual sistema polític. La utilitat social de Voota (llistes obertes on-line) estava clara, però no va aconseguir oferir a l'usuari la percepció de la utilitat de la seva participació i dels seus vots a la    web.

Des que es va engegar el procés, s'han rebut 20 candidatures als Fiasco Awards 2012 a través de la web. D'entre aquestes, el jurat ha    seleccionat els finalistes, que ja es poden votar a través de la xarxa fins al 27 de febrer.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article