La UE convida els ciutadans a votar noves eines virtuals per a la planificació de viatges


Planificar viatges arreu d'Europa des d'una sola plataforma digital, evitant haver de consultar diverses webs podria ser possible ben aviat. Des d'aquesta setmana, els ciutadans europeus estan convidats a votar sobre les propostes d'eines de planificació presentades a la CE pel comissari de Mobilitat i Transports, Siim Kallas. Es tracta de votar un planificador de viatges electrònic universal, transfronterer i transmodal.

El vicepresident Siim Kallas argumenta que el mosaic actual de planificadors de viatges és incompatible amb el mercat únic europeu de transports que necessitem. Per què no es pot planejar o reservar el viatge arreu d'Europa, canviant del transport aeri al marítim, ferroviari, urbà o de carretera, d'una sola vegada i en línia en una mateixa plataforma? La tecnologia per fer-ho realitat ja existeix, només cal desenvolupar-la. Segons Kallas, l'eina que sorgirà després de la votació dels ciutadans ha de poder trobar i comparar itineraris de viatge alternatius amb pocs passos, sense haver de consultar diverses pàgines web, ajudarà a la gent a l'hora d'escollir la millor solució de transport personalitzada i permetrà a tot el sistema de transports funcionar amb més eficàcia i menys incidències.

En total, s'han presentat 28 exemples d'eines de planificació i 22 noves idees, només 12 han arribat a la final perquè complien els requisits. Fins al proper 13 de gener, els ciutadans poden votar la millor proposta d'entre les seleccionades. Paral·lelament, un jurat d'experts es reunirà per deliberar sobre les idees presentades. Per votar, podeu fer-ho a través de la web de l'EU Journey Planner.

Els grans reptes als quals s'enfronta el sector dels transports en l'actualitat, com ara la congestió creixent, els costos del combustible i el canvi climàtic, exigeixen que es trobin maneres de viatjar més intel·ligents. Més desplaçaments multimodals, utilitzant diversos tipus de transport en un mateix viatge, formen part de la resposta. Una fórmula que ha de servir, segons Kallas, per assolir resultats positius sobre el medi ambient i també per a la nostra butxaca. El comissari afirma en la presentació del projecte que tot i que ja existeixen més d'un centenar de planificadors de viatges, encara no n'hi ha cap que permeti als ciutadans europeus trobar informació o reservar un bitllet per a tot el trajecte dins d'Europa, independentment del nombre de països o dels tipus de transport utilitzats.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article