Una immensa 'sopa de plàstic' sura en el Pacífic


?Una "sopa de plàstic" derivada dels residus sura a l'Oceà Pacífic i està creixent de manera alarmant, segons els científics. Un article publicat ahir al diari britànic The Independent explica que la concentració de plàstics cobreix actualment una àrea dues vegades la mida dels Estats Units. El que qualifica el diari com 'l'abocador d'escombraries més gran del món' es manté al seu lloc gràcies als corrents submarins i se situa a unes 500 milles nàutiques davant de la costa de Califòrnia i a mig camí de les costes del Japó. La gran extensió de deixalles representa ja un nou hàbitat marí però no és perceptible en les fotografies de satèl.lit perquè el 'territori escombraries' és translúcid i simplement queda sota de la superfície de l'aigua. Marcus Eriksen, director de recerca de l'Algalita Marine Research Foundation (EUA), explica que la idea original que la gent tenia era d'una illa d'escombraries de plàstic en les quals podria gairebé caminar. No és així. 'És com una sopa de plàstic que es manté estàtica', diu. Curtis Ebbesmeyer, oceanògraf, ha seguit la concentració de plàstic als mars des de fa 15 anys i compara el vortex d'escombraries amb una entitat que té vida: "Es mou com un gran animal sense una corretja" explica, "Quan aquell animal s'acosta a la terra, sovint a l'arxipèlag hawaià, els resultats són dramàtics" I és que la gran massa de plàstic inclou de tot, des de caiacs, fins a blocs de Lego, passant és clar, per les inevitables bosses de la compra. Productes abocats des dels vaixells o les plataformes petrolieres, la resta ve de terra. Eriksen, explica que la gran massa de deixalles plàstiques a més de representar un desastre pel medi i per la fauna marina -moltes aus i mamífers marins han mort per ingerir encenedors, raspalls de dents, xeringues...- també és un risc per la salut dels humans. 'El que entra a l'oceà també entra en els animals que hi viuen i amb aquests passa al nostre plat'.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article