Els preus dels aliments es multipliquen per 5 en el trajecte del camp al plat


La diferència de preu dels aliments frescos des del seu punt d'origen fins al rebost dels consumidors ha tornat a augmentar durant l'agost passat. En total s'han multiplicat per 5,5 de mitjana en el trajecte que va del productor al consumidor. Les dades es desprenen de l'estudi periòdic que elaboren organtizacions de productors (COAG) i de consumidors (Ceaccu i Uce), l'anomenat IPOD -índex de preus origen destí-.

Segons els promotors de l'estudi, el meló no va superar en el camp els 0,10 euros per quilo, mentre que el preu de venda al públic ha estat de mitjana de 1,12 euros,  11 vegades més car.

A més del meló, la ceba també va multiplicar el seu preu per onze, mentre que la pruna, la síndria i les pastanagues, ho van fer per nou, la nectarina, per més de vuit, i el préssec i l'albergínia, per set. Quan al sector ramader, la carn de porc i la vedella lideren un mes més els diferencials més notables.

 L'Índex de Preus Origen-Destinació dels aliments es va incrementar un 28% a l'agost respecte al mateix mes de l'any passat, fins a situar-se en una mitjana de 5,55 punts.

   En concret, el preu mitjà dels productes agraris es va multiplicar per 6,19 des de la seva cotització en origen fins a la venda al públic, mentre que els productes ramaders (carn, llet i ous) van triplicar el seu preu.

Històric de l'IPOD

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article