Un mes navegant en un veler elèctric


La Fundació Mar i l’empresa INNOVANAUTIC han començat la ruta ECOINNOMAR a bord del Ferreret, un vaixell que substitueix el tradicional motor a explosió per un sistema de propulsió elèctric a partir de fonts renovables com l’eòlica o la fotovoltaica. Aquesta iniciativa permet una navegació més sostenible i eficient i prescindeix totalment de combustible fòssil, fet que comporta, entre d’altres beneficis ambientals, la nul·la emissió de CO2 i una gran reducció en la contaminació acústica que tant afecta als animals marins, especialment als cetacis.
El 18 de maig presentaran la iniciativa a Mataró, el 20 de maig al Moll de la Fusta de Barcelona, el 24 de maig a Vilanova i la Geltrú i del 27 al 29 de maig a Salou, coincidient amb la Fira Marítima de la Costa Daurada.

Per tal de difondre aquesta iniciativa, des de la Fundació Mar s’ha organitzat la Ruta ECOINNOMAR. L’objectiu és demostrar que una alternativa al combustible fòssil a la nàutica és possible i viable. El vaixell Ferreret, que ja disposa d’aquest sistema integrat, navegarà per la costa catalana del 7 al 29 de maig i realitzarà 6 parades en els principals ports del Principat per fer sessions tècniques i informatives de demostració del sistema i dels beneficis i avantatges que comporta tant per l’usuari com pel medi ambient.

Actualment, els motors d’explosió són poc eficients, consumeixen molt i depenen de derivats del petroli que, com a conseqüència, emeten CO2 i altres gasos contaminants, fan soroll i utilitzen olis que representen un residu altament nociu i difícil de gestionar.

Davant aquesta situació, l’empresa catalana INNOVANAUTIC ha dissenyat un sistema de control i gestió que permet l’aplicació en diferents tipus d’embarcacions d’una innovadora tecnologia basada en energies renovables, aportant una sèrie d’avantatges:
- Reducció d’hidrocarburs, no hi ha contaminació ni d’aigua ni d’aire.
- Reducció de la contaminació acústica
- Inexistència d’olors a gasolina ni derivats
- Assoliment d’un 80% d’eficiència energètica
- Bateries reciclables 100% al final del seu cicle de vida
- Navegació indefinida sense necessitat de repostar
- Contribució a la vida útil del veler, fent-la més llarga i sostenible

La Ruta es podrà seguir en directe a través del web que ha preparat la Fundació Mar:
www.fundaciomar.org/ecoinnomar

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article