Noves dades sobre el preu de l'stan by


L'Observatori del Consum Responsable de Brussel.les ha publicat aquests dies un estudi sobre el cost del consum de 25 aparells domèstics en situació d'espera, l'anomenat stanby.  Així, tenir electrodomèstics bàsics de la llar en stan by permanent com poden ser el forn, l'equip de música, la televisió, l'ordinador, el despertador-ràdio, el telèfon sense fils o el descodificador, suposaria una despesa de fins a 300 euros l'any. El resultat motiva realment a prendre's la molèstia d'apagar l'interruptor quan l'aparell no es fa servir i també fa pensar en els milers de quilowatts que es perden inútilment.


Segons l'estudi, els consumidors més importants d'electricitat són els descodificadors que permeten l'accés a Internet, telèfon i televisió. Depèn del model poden consumir fins a 80 euros l'any en stan by. Uns dispositius que, en general, no tenen interruptor. D'altres grans consumidors d'electricitat en stan by són l'ordinador (55 eur/any) i l'assecadora (27 eur/any).

Al juliol de 2008, els Estats membres de la UE van aprovar la proposta de Reglament de la Comissió Europea per reduir el consum elèctric en stan by d'electrodomèstics i equipament d'oficina. Aquest reglament fixa les pautes per l'eficiència energètica també en aquest camp i es proposa disminuir el consum en gairebé un 75% per a l'any 2020. Segons els experts, es gasten anualment a Europa més de 7 milions d'euros en la funció d'stanby dels electrodomèstics i aparells electrònics. Això representaria entre el 10% i 15% del consum d'electricitat a les llars europeus, més de 30 milions de kWh l'any, el consum elèctric anual d'Hongria.

Aquest reglament fixava per al 2010 un consum màxim permès en el mode d'espera dels aparells d'entre 1 i 2 watts. A partir de 2013, el nivell de consum admissible d'electricitat es redueix de 0,5 watts a 1 watt.

L'estudi conclou que des dels propòsits realitzats el 2008,  la Comissió Europea ha relaxat la seva política de disseny ecològic en favor de la indústria. Un disseny que hauria de facilitar, per exemple, tenir un interruptor accessible per a desconnectar l'aparell. Assegura que amb una capacitat tecnològica més potent com l'actual, avui en dia no ha de suposar tan d'esforç aconseguir adaptar el disseny dels productes perquè consumeixin el mínim possible d'energia. 

Més informació: Estudi OBCR

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article